Komoly kritikákat tartalmaz az új magyar jogállamisági jelentés, sok EU-pénz marad blokkolva
Uniós források

Komoly kritikákat tartalmaz az új magyar jogállamisági jelentés, sok EU-pénz marad blokkolva

Portfolio
Számos komoly kritikát tartalmaz az Európai Bizottság ma közzétett 2024. évi jogállamisági jelentése Magyarország kapcsán, így például az igazságszolgáltatás, a korrupció elleni küzdelem, valamint az intézményi fékek és ellensúlyok terén sorolnak fel problémákat, és javaslatokat. Mindezek miatt a felzárkóztatási forrásokból a 3 Operatív Programban zárolt 6,35 milliárd eurónyi forráshoz továbbra sem fér hozzá Magyarország, illetve a 10,4 milliárd eurós helyreállítási program 0,9 milliárd eurós előlegén felüli részhez sem. Ennek oka a Bizottság összefoglalója szerint röviden az, hogy "Magyarország nem fogadott el új intézkedéseket a még megoldatlan jogállamisági és korrupcióval kapcsolatos problémák orvoslására".

A ma közzétett éves jogállamisági jelentés minden tagállam esetén 4 pillérben (nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek, korrupcióellenes keretek, a tömegtájékoztatás szabadsága és sokszínűsége, valamint egyéb intézményi fékek és ellensúlyok) mutatja be a problémákat, illetve a javaslatokat, és a Magyarországról szóló fejezet számos problémát rögzít.

A négy terület kapcsán a Bizottság összefoglalója az alábbiakat állapítja meg (kiemelések tőlünk):

  • Igazságszolgáltatás. A 2023-as igazságügyi reform végrehajtása folyamatban van. Az Országos Bírói Tanács (OBT) az Országos Bírósági Hivatal elnöke hatáskörének hatékony ellensúlyozása érdekében gyakorolja új hatásköreit. Az Európai Unió Bírósága elé terjesztett előzetes döntéshozatal iránti kérelmekre vonatkozó szabályokat az uniós jog követelményeivel összhangban pontosították. A Kúrián az ügyelosztás átláthatósága tovább javult, azonban továbbra is aggodalomra ad okot az ügyelosztás átláthatóságának hiánya az alsóbb szintű bíróságokon. Bár az új jogi keret célja, hogy csökkentse a bírák előmenetelével kapcsolatos önkényes döntések kockázatát, nem történtek további lépések az Országos Bírói Tanács által felvetett aggályok kezelése érdekében. Az ügyészségre gyakorolt politikai befolyás továbbra is fennáll, ami magában hordozza az egyedi ügyekbe való indokolatlan beavatkozás kockázatát. Továbbra is nyomás nehezedik a bírák véleménynyilvánítási szabadságára, és a médiában folytatódnak a bírák elleni lejárató kampányok. Tovább romlott a bírák és a bírósági alkalmazottak javadalmazásának szintje. A bíróságok hatékonysága a polgári, gazdasági és közigazgatási ügyekben, valamint az igazságszolgáltatási rendszer digitalizációjának általános szintje továbbra is magas. 
  • Korrupcióellenes küzdelem. Magyarország a 2024–2025-as időszakra vonatkozó új korrupcióellenes stratégiát fogadott el. Jogszabályok elfogadását tervezik a lobbitevékenységre és a forgóajtó-jelenségre vonatkozóan, míg a vagyonnyilatkozatok tekintetében továbbra is problémákat vet fel a végrehajtás és a felügyelet. Az új Integritás Hatóság bizonyos akadályokról számol be felügyeleti feladatainak hatékony ellátása terén, és a Korrupcióellenes Munkacsoport tevékenységének kézzelfogható eredménye még nem mutatkozik. A politikai pártok és kampányok finanszírozásával kapcsolatos hiányosságok továbbra is megoldatlanok. Néhány magas szinten elkövetett korrupcióval kapcsolatos ügy eljutott a vádemelési szakaszba, azonban a magas beosztású tisztségviselőket és közvetlen környezetüket érintő korrupció gyanúja miatt indított nyomozások terén az érdemi eredmények hiánya továbbra is komoly aggodalomra ad okot. A korrupcióval kapcsolatos nyomozás vagy vádhatósági eljárás mellőzéséről szóló ügyészségi határozatokat felülbíráló bírósági határozatok továbbra sem kötelező erejűek, és eddig nem hoztak jelentős eredményeket, bár a bírói felülbírálat lehetősége arra ösztönzi az ügyészeket, hogy alaposabban vizsgálják az állításokat.
  • Tömegtájékoztatás. A médiapluralizmust fenyegető, a korábbi jogállamisági jelentésekben kiemelt veszélyekkel továbbra sem foglalkoztak. Nem fogadtak el és nem is terveznek olyan intézkedéseket, amelyek szabályoznák az állami hirdetések médiaorgánumokhoz való becsatornázását, garantálnák a médiahatóság funkcionális függetlenségét és a közszolgálati média szerkesztői és pénzügyi függetlenségét. Az újságírók és a független médiaorgánumok továbbra is számos kihívással néznek szembe, ideértve a koordináltnak tűnő lejárató és delegitimációs kampányokat, valamint a kormányzati helyiségekbe és eseményekre való szelektív bejutást. További jogszabályi változások korlátozásokat vezettek be az információszabadság tekintetében.
  • Intézményi keretek. A növekvő állami beavatkozások és a hatóságok önkényes döntései továbbra is problémát jelentenek a vállalkozások működése szempontjából az egységes piacon. A „veszélyhelyzetet” ismételten meghosszabbították, 2024 novemberéig. A jogalkotás minősége és a jogszabályok gyakori változásai továbbra is komoly aggodalomra adnak okot. Az Alkotmánybíróság továbbra is érdemi felülvizsgálatot gyakorol a rendes bíróságok politikailag érzékeny ügyekben hozott jogerős ítéletei felett. A civil társadalmi szervezeteket érintő akadályok változatlanul fennállnak, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló új törvény pedig még inkább aláássa a civil társadalmi teret. Az államnak a civil társadalom finanszírozásában betöltött szerepe továbbra is aggályos.

A jelentés háttere és a főbb eredmények

Az Európai Bizottság ma az ötödik éves jogállamisági jelentését tette közzé, amely valamennyi tagállamra kiterjedően, szisztematikusan és objektíven, egyenlő alapon vizsgálja a jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket. A jogállamisági jelentés első, 2020-ban közzétett kiadásához képest a tagállamok és az EU egésze ma már sokkal felkészültebben tudják feltárni, megelőzni és kezelni a felmerülő kihívásokat.

A jelentés a 2020-as első közzététele óta a helyzet javítására irányuló reformok valódi hajtóerejévé vált. A 2023-ban kiadott ajánlások kétharmadát (68%-át) teljes mértékben vagy részben megvalósították. Néhány tagállamban azonban továbbra is fennállnak rendszerszintű aggályok, és a helyzet tovább romlott. Ezeknek az aggályoknak a kezelésére irányulnak az idei jelentés ajánlásai - fogalmaznak. 

Az idei jelentés most első alkalommal az albániai, a montenegrói, az észak-macedóniai és a szerbiai fejleményekről is tartalmaz négy országfejezetet

Az is lényeges, hogy egy ma közzétett Eurobarométer tematikus felmérés szerint az uniós polgárok több mint 70%-a egyetért azzal, hogy az EU-nak fontos szerepe van a jogállamiság hazájukban való védelmében. Az uniós polgárok közel 90%-a fontosnak tartja, hogy valamennyi uniós tagállam tiszteletben tartsa az EU alapvető értékeit – e tekintetben 2019 óta stabil egyetértés uralkodik. 

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
EU-bírság-büntetés-európai-bíróság-uniós-biztos