Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia
Uniós források

Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Az elmúlt években az Európai Unió politikáját egyre inkább a gazdaságbiztonság és a stratégiai autonómia erősítésének célja határozza meg. Az EU-nak globálisan kell versenyeznie a zöld és digitális átmenethez szükséges, véges mennyiségű erőforrásokért, miközben az Egyesült Államok és Kína közötti globális dominanciaverseny is áthatóbbá vált. A Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború rávilágítottak az EU túlzott külső függőségeinek problémájára. A nehézségek viszont rávilágítanak, hogy az uniónak nagyhatalommá kell válnia, hogy csökkenjen kitettsége gazdasági riválisaival szemben.

Ursula von der Leyen az újraválasztása előtt beszédében az Európai Parlament előtt vázolta fel egy erős, önálló EU-ról szóló jövőképét. Egy erősebb, egységesebb és globálisan aktívabb Európai Unió képét festette le, amely képes szembenézni a jelenlegi és jövőbeli kihívásokkal. Hangsúlyozta, hogy az EU-nak meg kell erősítenie stratégiai autonómiáját, különös tekintettel az energiafüggetlenségre és a digitális szuverenitásra. Kiemelte, hogy az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a klímavédelemben és a zöld átmenetben, ugyanakkor biztosítania kell, hogy ezen törekvések ne ássák alá a nemzetközi fejlesztési célokat.

Von der Leyen rámutatott arra is, hogy az EU-nak ki kell építenie egy erős, diverzifikált ellátási láncot a kritikus nyersanyagok számára, különösen Afrikával való partnerségeken keresztül. A 300 milliárd eurós Global Gateway terv keretében az EU célja, hogy fenntartható, átlátható és magas színvonalú infrastruktúrát építsen ki világszerte, alternatívát kínálva a kínai Övezet és Út (Belt and Road Initiative-hoz) képest.

Emellett pedig az Európai Unióban a védelem- és biztonságpolitika témáját is új szintre emelné, hogy Donald Trump újbóli amerikai elnökké választása után se legyen védtelen az államszövetség. Megerősítené az európai hadipart, a katonai együttműködéseket új szintre emelné, hogy a NATO-ban az uniós szövetségi rendszer egy megkerülhetetlen szereplő legyen.

Lényegében tehát azt vázolta, hogyan lehet valódi nagyhatalom az Európai Unió.

A gazdaságbiztonsághoz egy önálló EU kell

Az elmúlt időszak válságai – a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború és az energiakrízis – rávilágítottak arra, hogy az EU nem elég önálló, alapanyagellátása Kínától, biztonsága pedig az Egyesült Államoktól függ. Von der Leyen már az előző ciklusában, a háború kitörésekor is meghirdette gazdaságbiztonsági stratégiáját, de az elmúlt időszakban még hiányzott a valódi akarat a programból. Második ciklusa elején viszont könnyen támogatókra találhat ezen terve végrehajtásában.

A már eddig megismert új, diverzifikációra hangsúlyt helyező paradigmában a fejlesztési együttműködés egyre inkább a kemény hatalom eszközeként és befolyásolási módszerként jelent meg, amely az EU stratégiai autonómiáját és gazdasági biztonságát hivatott erősíteni. Az európai érdekek központi szerepet játszanak az uniós fejlesztési együttműködési stratégiájában a partnerországokkal: vagyis az EU olyan afrikai vagy délkelet-ázsiai beruházásokat támogatott, amelyek a saját gazdasági érdekeit is kiszolgálták, ami bizalmatlanságot keltett a harmadik országokban – írja elemzésében a Center for Global Development, vagyis az EU egy önző szereplő képében jelent meg.

Pedig nem így indult mindez: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2019-ben kijelölte egy „geopolitikai bizottság” célját, és első hivatalos útja az EU-n kívül Addisz-Abebába, az Afrikai Unió központjába vezetett, jelezve, hogy Afrika prioritást élvez az EU számára. Az EU 2020-ban kiadott egy közös közleményt „Egy átfogó Afrika-stratégia felé” címmel, amely együttműködést javasolt az energiahozzáférés, a digitális átalakulás, a migráció és más kérdések terén.

Az elmúlt öt évben azonban több válság is letekerte uniós az ambíciót, az ígéreteit pedig nem tartotta meg az államszövetség. A koronavírus-világjárvány során az EU országai először felhalmozták, majd kidobták a vakcinákat, miközben az uniós radikálisan eltérő megközelítést alkalmazott a gázai háború és más világkonfliktusok, illetve az ukrajnai háború esetében. Utóbbinál hatalmas támogatásokat fizetett ki, míg előbbieknél megállt a hangzatos nyilatkozatok kiadásánál.

Ezek az inkonzisztenciák aláásták az EU hitelességét mind a nemzetközi színtéren, mind saját alapértékei szempontjából, amelyek a társadalmi igazságosságot, a fenntarthatóságot és az inkluzivitást, valamint a multilaterális fellépést foglalják magukban.

Az EU számára az a kihívás, hogy újra definiálja globális szerepét, és egy harmadik nagyhatalmi szereplőként jelenjen meg a nemzetközi porondon. Ehhez az uniónak vissza kell térnie alapvető értékeihez, és hangsúlyt kell fektetnie a szociális értékekre és a nemzetközi együttműködés fontosságára. A CGD elemzői szerint ebben fontos, hogy teljesítenie kell fejlesztéspolitikai ígéreteit, önző partner helyett – amely kép Kínáról és az Egyesült Államokról is kialakult már a harmadik országokban – egy megbízható együttműködő szereplővé kell válnia.

A 2028-2034-es többéves pénzügyi keret (MFF) kidolgozása során az EU-nak meg kell találnia az egyensúlyt saját érdekei és értékei között. Ez az időszak meghatározza az Európai Unió jövőbeni külső szerepvállalását és nemzetközi kapcsolatait, különösen a relevanciáját, hitelességét és hatását mint jelentős globális szereplőt. Egy ilyen stratégiai irányváltás lehetővé teheti az EU számára, hogy újra egyensúlyba hozza a globális fejlesztési célokat és gazdaságbiztonsági érdekeit, de valódi partnerségeken keresztül – foglalja össze a Center for Global Development, hogyan válhat Kína és az Egyesült Államok egyenrangú kihívójává az unió.

A szakértők szerint az EU-nak most kell lépnie, hogy megőrizze és továbbfejlessze globális szerepét. Ehhez szükséges egy stratégiai irányváltás, amely összhangban áll az EU alapvető értékeivel és érdekeivel – pont úgy, ahogy azokat Ursula von der Leyen csütörtökön vázolta az Európai Parlament előtt. Az EU-nak el kell kerülnie a polarizációt, és egy harmadik hatalmi csomópontként kell megjelennie, amely képes egyensúlyt teremteni a nemzeti érdekek és a globális fejlesztési célok között.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ep-választás, európai parlament, ep