Von der Leyen erős kijelentéseket tett, EU-s lakhatási programot ígért
Uniós források

Von der Leyen erős kijelentéseket tett, EU-s lakhatási programot ígért

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán beszédet mondott az Európai Parlamentben, amelyben felvázolta második hivatali idejének első 100 napjára vonatkozó elképzeléseit. Az újrázásra készülő brüsszeli vezető számos kérdéssel foglalkozott, többek között a mezőgazdasággal, a mentális egészséggel, az éghajlatváltozással és a lakhatással – olyan témákkal, amellyel a Zöldeket, a baloldalt és a szociáldemokrata szövetségeseit próbálta megszólítani a délutáni szavazás előtt. Beszédében kétszer is odaszólt a magyar kormánynak.

Csütörtökön szavaz Ursula von der Leyenről az Európai Parlament, ahol bár papíron megvan a többsége, az átalakult, a radikális és keményvonalas jobboldali pártok megerősödését hozó patkóban, de mégsem számíthat egy lefutott meccsre. Ezért különösen fontos volt, hogy az EP előtti beszédében milyen üzenetekkel próbálja megnyerni magának a zöld és esetleg az Európai Konzervatívok és Reformerek pártban ülő képviselőket.

A mezőgazdasággal kapcsolatban von der Leyen bejelentette, hogy az uniós végrehajtó hatalom az első 100 napban agrár- és élelmiszeripari jövőképet fog készíteni. Ez a dokumentum a Bizottság vezetője által januárban elindított, folyamatban lévő mezőgazdasági stratégiai párbeszédre fog épülni. Von der Leyen ígéretet tett arra, hogy figyelmesen meghallgatja a stratégiai párbeszéd eredményeit és a gazdák igényeire figyelve alakítják ki az új rendszert. Bejelentette továbbá, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó keretrendszer felülvizsgálatával nagyobb hangsúlyt fektet a mezőgazdasági termelők élelmiszerláncban betöltött pozíciójának megerősítésére.

„Senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy a kiváló minőségű élelmiszereket a termelési költség alatt értékesítse” – mondta.

Von der Leyen kitért a mentális egészség kérdésére is, és ígéretet tett az európai fiatalok ilyen jellegű „egészségügyi válságának” kezelésére. Elmondta, hogy a közösségi média és a túlzott képernyőidő szerepet játszik ebben a krízisben, és ígéretet tett arra, hogy fellépnek egyes platformok függőséget okozó kialakítása ellen.

Fel fogjuk venni a harcot a cyber-bullyinggal, fellépünk egyes platformok függőséget okozó kialakítása ellen, és összehívjuk az első európai szintű vizsgálatot a közösségi médiának a fiatalok jólétére gyakorolt hatásáról

– mondta von der Leyen.

A klímaválsággal kapcsolatban von der Leyen bejelentette, hogy az EU az európai éghajlat-változási törvényben rögzíti a 2040-re kitűzött 90%-os kibocsátáscsökkentési célt. Elmondta, hogy ez szabályozási biztonságot nyújt majd a következő évtizedre vonatkozó beruházásaikat tervező vállalatok számára. Hangsúlyozta továbbá annak fontosságát, hogy az éghajlatvédelmet össze kell egyeztetni a virágzó gazdasággal.

Von der Leyen azt is bejelentette, hogy kinevez egy olyan biztost, aki közvetlenül felelős a lakhatás témájáért, ami a baloldali EP-képviselők egyik legfontosabb követelése volt irányába.

Azt mondta, hogy az EU-nak „ott kell támogatnia az embereket, ahol ez számít”, hozzátéve, hogy „ha az európaiaknak számít, akkor Európának is számít”.

Von der Leyen beszéde során végig hangsúlyozta a jogállamiság és az alapvető jogok fenntartásának fontosságát az EU-ban. Megfogadta, hogy biztosítani fogja, hogy a demokratikus rendszerek és az alapvető jogok tiszteletben tartása szigorú feltétele marad az uniós pénzek kifizetésének, és kijelentette, hogy

a jogállamiság tiszteletben tartása az uniós pénzek esetében elengedhetetlen - ebben a költségvetésben és a jövőben is.

Ezzel a megjegyzésével szúrt először oda a magyar kormánynak, de ekkor még burkoltan. Később viszont elmondta, hogy „értelmetlennek” tartja Orbán Viktor miniszterelnök korábbi Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett moszkvai útját.

„Két héttel ezelőtt egy európai miniszterelnök Moszkvába utazott” – kezdte a Bizottság elneök, majd úgy folytatta, hogy „ez a békemisszió nem volt más, mint egy engesztelő misszió”. Arra utalva, hogy Orbán Viktor korábban Ukrajnában találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel találkozott, amit a Kreml nem nézhetett jó szemmel.

„Oroszország arra épít, hogy Európa és a Nyugat elpuhul, és néhányan Európában erre játszanak” – mondta az Európai Bizottság elnöke az európai parlamenti képviselők vastapsa közepette, majd azzal zárta ezt a blokkot, hogy

Európa ki fog állni Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges.

Bejelentette továbbá, hogy az EU aktívabb szerepet fog vállalni a palesztin–izraeli konfliktus kezelésében, mondván, hogy „a gázai vérontásnak most azonnal véget kell vetni”.

Von der Leyen beszédét azzal zárta, hogy kifejezte elkötelezettségét az európai projekt mellett, és azt mondta: „Éljen Európa”. A végén több mint 30 másodperces tapsot kapott, amelyet a türelmetlen Roberta Metsola, az EP elnöke szakított félbe.

Címlapkép forrása: EU

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Háborút hirdetett Brüsszel a bedőlt hitelek ellen