FONTOS Szép csendben félelmetes hadsereg épült fel Kelet-Európában – A NATO egyik meghatározó erejévé nőtték ki magukat
Órákon belül eldől Ursula von der Leyen sorsa
Uniós források

Órákon belül eldől Ursula von der Leyen sorsa

Az Európai Parlament csütörtökön titkos szavazáson dönt Ursula von der Leyen második mandátumáról az Európai Bizottság elnöki tisztségében. Von der Leyennek a 720 szavazatból legalább 361-re van szüksége ahhoz, hogy biztosítsa második ötéves megbízatását, és ha nem kapja meg, az politikai válságot váltana ki az EU-ban, és a blokk legbefolyásosabb pozíciója betöltetlen maradna egy olyan időszakban, amikor Európának erős vezetésre lenne szüksége.

A papírforma alapján csütörtök délután az Európai Parlament újraválasztja Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének, azonban koránt sem tűnik lefutott körnek a voksolás. Noha a júniusi európai parlamenti választáson a mérsékelt pártok – az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták valamint a Renew liberálisai – megőrizték többségüket a patkóban, maga von der Leyen megosztó vezetője Brüsszelnek, akit a tömb nem minden képviselője támogat.

Első hivatali ideje alatt von der Leyen válságkezelési képességeiről vált ismertté, mivel átvezette az EU-t a világjárványon, Oroszország ukrajnai invázióján és az azt követő energiaválságon. Központosított döntéshozatali stílusa azonban elidegenített néhány tisztviselőt, és a zöld törvényhozókat aggasztja, hogy részben feladta az éghajlatvédelmi programját, főként annak legradikálisabb zöld elemeit. Alig több mint 24 órával a szavazás előtt az EU egyik legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy von der Leyen és az Európai Bizottság nem tartotta be a transzparencia-szabályokat a Covid-19 oltóanyag-szerződések és a tárgyalásokról szóló üzenetváltások korlátozott nyilvánosságra hozatalával.

Von der Leyen támogatói azzal érvelnek, hogy a jelenlegi bizonytalan politikai légkörben ő biztonságos és stabil választás Európa számára. Ebbe beletartozik az Ukrajnában zajló háború, Magyarország az EU Tanácsának soros elnöksége, valamint Donald Trump novemberi második elnökségének lehetősége. A szavazás előtt számos európai törvényhozó és tisztviselő bizakodását fejezte ki, hogy von der Leyen biztosítani fogja a szükséges többséget, bár elismerik, hogy a titkos szavazáson bármi megtörténhet.

A szavazás előtt von der Leyen Strasbourgban beszédet tart az új Európai Parlament előtt, és ismerteti politikai prioritásait a következő öt évre, hogy minél több törvényhozó támogatását megszerezze magának. A szavazási eljárás 13 órakor kezdődik, az eredményhirdetés várhatóan 14:45 körül lesz.

Az Európai Parlament még soha nem szavazott le európai bizottsági elnökjelöltet azóta, hogy a Lisszaboni Szerződés nagyobb hatalmat adott a Parlamentnek az Európai Bizottság jövőbeli vezetőjének személye felett.

Ha von der Leyen nem szerzi meg a szükséges támogatást a szavazáson, a nemzeti vezetőknek egy hónapon belül alternatív jelöltet kell találniuk, és az EU politikai patthelyzetbe kerül. Az új Európai Bizottság a tervezett november 1-jei kezdési időpont helyett csak jövő év elején lépne hivatalba. Alternatív jelöltként felmerült a korábbi EKB-elnök Mario Draghi, vagy Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos neve is, de közülük még mindig Ursula von der Leyen tűnik a legesélyesebbnek.

Az uniós választások óta eltelt napokban az EB elnöke a koalíción kívüli csoportoknak udvarolt, köztük a baloldali Zöldeknek, akik lehetőséget látnak arra, hogy befolyásolják a következő Európai Bizottságot az éghajlatvédelmi kötelezettségvállalások terén. A Zöldek csütörtökön reggel, von der Leyen beszéde után ülnek össze, hogy döntsenek az esetleges második ciklusával kapcsolatos álláspontjukról. Eközben a keményvonalas jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) megosztottak von der Leyen támogatását illetően.

A legvalószínűbb azonban, hogy a főként a Patrióták Európáért csoportban tömörülő megerősödő, erősen jobboldali erők, valamint az EP szélsőjobboldali blokkjainak megerősödése miatt von der Leyent újraválasztják, de kemény politikai alkuk árán.

Címlapkép forrása: EU

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai unió, európai bizottság, eu, brüsszel