FONTOS Olyan időjárás-előrejelzés érkezett az imént, hogy a lehető legmagasabb fokozatú figyelmeztetést kellett kiadni két magyar vármegyére
Hatalmas meglepetéssel nyert Ursula von der Leyen
Uniós források

Hatalmas meglepetéssel nyert Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen biztosította újraválasztását az Európai Bizottság elnöki tisztségébe, egy jelentős győzelemmel az Európai Parlamentben. A nézeteltérések és a viharos politikai légkör ellenére von der Leyen újraválasztási beszéde és stratégiai támogatásai döntő szerepet játszottak győzelmében, így végül 401 szavazatot szerzett a 720 fős parlamentben, ami minden szempontból meglepetést jelent.

Von der Leyen a szavazás előtt jelentős támogatást szerzett az Európai Parlament főbb politikai frakcióitól az informális koalíciós egyeztetéseken. A 188 mandátummal rendelkező Európai Néppárt (EPP) szilárdan támogatta őt, a 136 mandátummal rendelkező Szocialisták és Demokraták (S&D), a 77 mandátummal rendelkező Renew Europe és az 53 mandátummal rendelkező Zöldek szintén formálisan beálltak mögé a csütörtöki voksolás előtt. Ezek a támogatók együttesen 453 szavazatot adtak von der Leyennek, ami jóval meghaladja a 720 fős parlamentben a többségi küszöböt, de lehetett tudni, hogy sok képviselő nem szavazza majd meg a mérsékelt frakciókból.

Ebből a végére csak 401 szavazatos többsége lett meg kisebb meglepetést okozva.

Bár belső lázadásokra lehetett számítani, a kulcsfontosságú csoportok erőteljes támogatása azt sugallta, hogy von der Leyen átlépi a 400 szavazatos határt, ami jelentős előrelépés a 2019-es szűk, mindössze 9 szavazattal elért győzelméhez képest.

A szavazást megelőző feszültebb pillanat volt, amikor a Baloldal (Left) sikertelenül megpróbálta elhalasztani a szavazást a Bizottság elnökéről, arra hivatkozva, hogy nagyobb átláthatóságra van szükség a Covid vakcinaszerződésekkel kapcsolatban. Martin Schirdewan, a Baloldal képviselője azért érvelt a halasztás mellett, hogy von der Leyennek legyen ideje a szerződéseket és az sms-üzeneteit nyilvánosságra hozni. Az Európai Parlament azonban határozottan, 531-101 arányban megszavazta a választás csütörtöki megtartását.

A széles körű támogatás ellenére von der Leyent a környezetvédelmi politikája miatt alaposan felkérdezte Gerben-Jan Gerbrandy, a Renew Europe képviselője, aki elismerte az EB-elnök éghajlatváltozás elleni küzdelem terén tett erőfeszítéseit, de erősebb kötelezettségvállalásokat követelt a biológiai sokféleség megőrzésére és a zöld megállapodás (Green Deal) végrehajtásánál. Von der Leyen jobbközép néppártja korábban megakadályozta a természet helyreállításáról szóló törvényt, ami aggodalmat keltett a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos álláspontjával kapcsolatban, így Gerbrandy követelte, hogy valljon színt a támogatásáért cserébe.

Az újraválasztási folyamat során számos drámai esemény történt, többek között Diana Șoșoacă szélsőjobboldali román EP-képviselő eltávolítása, aki rendbontó magatartást tanúsított. Emellett Ewa Zajączkowska-Hernik lengyel EP-képviselő a Szuverén Nemzetek Európája szélsőjobboldali csoporttól éles támadást intézett von der Leyen ellen, károsnak nevezve a politikáját és arról beszélt, hogy a Bizottság elnökének börtönben lenne a helye.

A Szocialisták és Demokraták vezetője, Iratxe García hangsúlyozta a csoport feltételes támogatását, és arra sürgette von der Leyent, hogy álljon ellen a szélsőjobboldali befolyásoknak, és helyezze a hangsúlyt az egyenlőségre és a környezeti fenntarthatóságra. Valérie Hayer, a Renew Europe képviselője szintén kiemelte a zöld megállapodás fenntartásának szükségességét, és felszólított arra, hogy az EU környezetvédelmi politikáját ne vizezze fel.

Von der Leyen újraválasztása végső soron a stratégiai szövetségek és az Európai Parlament összetett politikai környezetében való eligazodás képességének elegyét tükrözi. Bár a szélsőségesek részéről kritikákkal kellett szembenéznie, kiegyensúlyozott megközelítése és a különböző európai parlamenti választói csoportoknak tett kulcsfontosságú engedményei kikövezték az utat a második ciklusának.

Címlapkép forrása: EU

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szlovakia Magyarorszag EU elnokseg Peter Pellegrini Sulyok Tamas