Az EU szigorú szabályai miatt menekülnek a fejlesztők Kelet-Ázsiába
Uniós források

Az EU szigorú szabályai miatt menekülnek a fejlesztők Kelet-Ázsiába

Portfolio
Az egyik legnagyobb uniós fejlesztési bank vezetője arra figyelmeztetett, hogy a fenntartható finanszírozásra vonatkozó szigorú uniós szabályok megakadályozzák a feltörekvő piacokon történő beruházásokat, és az ügyfeleket a kínai és közel-keleti finanszírozók felé terelhetik.

Michael Jongeneel, az FMO, a holland fejlesztési pénzintézet vezérigazgatója szerint a fenntartható finanszírozásra vonatkozó EU-s követelmények olyan szigorúak, hogy a feltörekvő piacokon az ügyfelek más, különösen kelet-ázsiai finanszírozókhoz fordulnak inkább – írja a Financial Times.

Az európai bankok ezért sürgetik az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a szabályokat a tengerentúli befektetések ösztönzése és a blokk kül- és éghajlat-politikai céljainak támogatása érdekében. Jongeneel szerint a szabályok büntetik a pénzintézeteket, mivel nem ismerik el a tengerentúli befektetéseket fenntarthatónak az EU „zöld eszközaránya” alapján, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak az intézményi befektetők, akik megpróbálnak megfelelni a környezetvédelmi, társadalmi és irányítási kritériumoknak.

Ez azt jelenti, hogy a bankok olyan reputációs kockázatokkal szembesülnek, amelyek visszatartják a magántőkét.

Brüsszel célja, hogy 2021 és 2027 között 300 milliárd eurónyi magán- és közfinanszírozást mozgósítson harmadik országokban megvalósuló infrastrukturális beruházásokra a Global Gateway rendszerén keresztül. Ugyanakkor más régiók is arra törekszenek, hogy növeljék a fejlődő országokban történő beruházásokat. Az Öböl-menti országok tavaly több mint 53 milliárd dollár értékű közvetlen külföldi befektetést jelentettek be Afrikában, míg Kína 2023-ban mintegy 80 milliárd dollárt fektetett be több mint 40 országban. Az Európai Fejlesztésfinanszírozási Intézmények (EDFI) csatlakozott Jongeneel kritikájához, miszerint a fenntartható finanszírozásra vonatkozó szabályok korlátozzák a fejlesztési bankokat abban, hogy előmozdítsák a Global Gateway céljait.

A fenntarthatóság és a klímavédelem legfontosabb piaci és szabályozói aspektusairól részletesen szó lesz konferenciánkon!

Koen Doens, az Európai Bizottság nemzetközi partnerségekért felelős vezetője megvédte a szabályokat, de elmondta, hogy a blokk végrehajtó szervei „megbeszéléseket” folytatnak arról, hogyan lehetne az EU-n kívüli befektetéseket a zöld eszközhányad részeként elismerni.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ursula von der leyen,