Az Európai Bizottság becsúszó szereléssel előzte a magyar EU-elnökség egyik főtémájának tárgyalását
Uniós források

Az Európai Bizottság becsúszó szereléssel előzte a magyar EU-elnökség egyik főtémájának tárgyalását

Portfolio
Az Európai Unió júliusban változtatásokat fog javasolni a vízumrendszerében - derül ki Ylva Johansson belügyi biztosnak a tagállami kormányokhoz intézett leveléből. A javasolt változtatások célja az illegális migrációval és a blokk keleti határán zajló határ menti összecsapásokkal kapcsolatos problémák kezelése. Beelőzve ezzel a magyar elnökséget, amely hosszú belügyi vitát akart kezdeményezni a prioritások közé emelt migrációs kérdésekről.

A már egy ideje előkészítés alatt álló módosítások lehetővé teszik az uniós országok számára, hogy felfüggesszenek bizonyos vízumjogosultságokat azon országok számára, amelyek nem fogadják el az EU-ba érkező állampolgáraik visszatelepítését. Ezt a rendelkezést a vízumkódex 25a. cikke tartalmazza. A levél szerint az intézkedés megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az illegális migráció visszaszorítását – írja az Euractiv.

A javasolt változtatások egybeesnek Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek a július 18-i plenáris szavazás előtt az újraválasztását szorgalmazó törekvéseivel. Von der Leyen a politikai spektrum minden oldaláról igyekszik támogatást szerezni, beleértve a jobboldalt is, amelynek a migráció az egyik fő témája.

A vízumrendszer felülvizsgálata mellett a Bizottság 150 millió eurós pályázati felhívást tesz közzé az EU határőrizeti kapacitásának megerősítésére. A pénz a határigazgatási és vízumügyek eszközének tematikus eszközéből származna. Ez a lépés válasz a több tagállam, valamint az EU-s tagállamok radikális pártjai által sürgetett migráció elleni küzdelem fokozására irányuló felhívásokra.

A vízumrendszer megváltoztatására irányuló javaslatot a nem kormányzati szervezetek és a baloldali politikai erők bírálták. Azzal érvelnek, hogy az EU azon erőfeszítései, amelyek célja a migránsok határainak elérésének megakadályozása, például a Tunéziával és Egyiptommal való partnerségek kialakítása, problematikusak.

A téma megosztó politikai kérdésnek bizonyult az EU-ban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az elmúlt hónapokban igyekezett egyensúlyt teremteni a jobboldal kemény fellépést sürgető elvárásai és a szociáldemokraták, valamint a civilek emberséges bánásmódra felszólító politikája között. Bár a mandátumát támogató európai parlamenti koalíció még mindig a képviselői helyek több mint felét birtokolja, a legtöbb párt összezsugorodott. Von der Leyen ezért számít a Zöldek és a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök konzervatív frakciójának, az ECR-nek a konzervatívabb, jobboldali, migrációellenes képviselőitól érkező szavazatokra is a szerda kora délutáni szavazásonn.

A határbiztonsági helyzetekben a nemzetbiztonsági eltérések szélesebb körű kiterjesztésére irányuló felhívásokra válaszolva Johansson azt írja, hogy a tagállamok felhatalmazást kapnak arra, hogy eltérjenek az uniós menekültügyi jogban előírt bizonyos szabályoktól. Ez magában foglalja a határ menti eljárás hosszabb időtartamát és hatályának kiterjesztését. Júniusi levelükben a határozottabb fellépést sürgető "olyan jogalkotási kezdeményezésekre szólítottak fel, amelyek lehetővé teszik a határbiztonsági helyzetekben a kellően széles körű nemzetbiztonsági eltérések alkalmazását".

Ylva Johansson belügyi biztos egyébként megelőzte a magyar elnökség első vitáját a migráció kérdéséről, amelyet a kormány a prioritások közé emelt. A Bizottság javaslatával lényegében meg is határozta az informális tárgyalások menetrendjét, kényszerpályára lökve a lebonyolító magyar kabinetet a vita levezénylésében. Az viszont mostanra biztossá vált, hogy maga Johansson nem lesz ott a magyarországi egyeztetéseken miután az Európai Bizottság bojkottálja az elnökség miniszteri találkozóit, a magas rangú képviselők helyett csak ügyintézőket és legfeljebb igazgatókat küldenek a tárgyalásokra az elmúlt időszak diplomáciai vitái miatt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Magyarország-Európai-Bizottság-köztisztviselő-bizottság-von-der-leyen-elnökség-soros-elnökség