Nem várt uniós ország állt bele a Kína elleni EU-s csapásba
Uniós források

Nem várt uniós ország állt bele a Kína elleni EU-s csapásba

Portfolio
Finnország hétfőn tartózkodott az Európai Unióban a Kínában gyártott elektromos járművekre kivetett ideiglenes vámokról szóló szavazáson – közölte kedden a finn uniós nagykövetség egyik tisztviselője. Az ügy hátterében az áll, hogy az Európai Bizottság tanácsadói szavazást kért az uniós tagállamoktól arról, hogy továbbra is alkalmazzák-e a Kínából importált elektromos járművekre kivetett, jelenleg 37,6%-os vámokat.

A finn állandó képviselet tisztviselője a Reutersnek elmondta, hogy Finnország továbbra is bizonytalan a vámokkal kapcsolatban, amelyek bizonytalanságot okoznak a piacokon és az értékláncokban.

„Finnországnak még mindig vannak kétségei, különösen az Európai Unió általános érdekeit illetően, tudván, hogy nem minden európai autógyártó érzi úgy, hogy érdeke ez a lépés” – mondta a tisztviselő, aki névtelenséget kérve beszélt a finn döntés okairól.

Az ideiglenes vámok célja, hogy megelőzzék azt, amit Ursula von der Leyen bizottsági elnök „az állami támogatással épített olcsó [kínai] elektromos járművek áradata” néven emlegetett.

Ez volt az első szavazás ebben az ügyben és nem kötelező érvényű. Ezt követi majd egy zárószavazás, amely után az Európai Bizottság tarifajavaslatát elfogadják, hacsak nem lesz minősített többség ellene. A minősített többség azt jelenti, hogy legalább 55% tagállamnak kell támogatnia egy döntést úgy, hogy ezeknek legalább 65%-a képviselje az EU lakosságát.

Egyelőre csak Magyarország, Svédország és Németország jelezte, hogy a jelenlegi formájában nem támogatja a javaslatot.

Míg egyes országok határozottan támogatják a vámokat mint eszközt arra, hogy megvédjék saját autóiparukat és munkahelyeiket, addig mások attól tartanak, hogy ez csak további kereskedelmi feszültségeket generálhat Kínával.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Magyarország-Európai-Bizottság-köztisztviselő-bizottság-von-der-leyen-elnökség-soros-elnökség