Brüsszel nem hátrál, pedig több partnere fellázadt a drákói rendszere ellen
Uniós források

Brüsszel nem hátrál, pedig több partnere fellázadt a drákói rendszere ellen

Portfolio
Az Európai Uniót több ország, köztük Ausztrália és Brazília is bírálja amiatt, hogy állítólag téves adatokat használt fel az erdőirtás által érintett területekről származó behozatal betiltására irányuló szabályozásához. A december 31-én életbe lépő új jogszabály célja, hogy az EU fogyasztása ne okozzon környezetkárosítást az államszövetségen kívül sem azáltal, hogy korlátozza a kivágott földterületekkel kapcsolatos különböző áruk behozatalát.

A vita az erdőirtás által pusztított területek EU általi feltérképezése miatt merül fel, ami egyes országok szerint olyan importtermékek egyoldalú tiltásához vezethet, amelyeknek mentesülniük kellene. Ausztrália brüsszeli nagykövetsége rámutatott az EU térképe és Ausztrália 2023-as „Forests of Australia” térképe közötti eltérésekre, és ezeket az erdősített területek eltérő meghatározásának tulajdonította – írja a Financial Times.

Az uniós jogszabály egy sor termékre, többek között pálmaolajra, állati bőrre, kávéra és más termékekre vonatkozik, amelyek uniós importértéke az S&P Global szerint 2024-ben mintegy 126 milliárd euró lesz. A 2022 decemberében elfogadott szabályok belső szinten is alkalmazandók, de a várható adminisztratív terhek miatt a blokk több mint 20 agrárminisztériuma ellenezte őket.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek nemrégiben tartott ülésén Ausztria hat másik tagállam támogatásával az erdőirtási rendelet alkalmazásának időkeretének felülvizsgálatát kérte. Az ausztrál nagykövetség is aggodalmát fejezte ki a megfelelésre vonatkozó útmutatás hiánya miatt, valamint azért, mert több tagállamban nincsenek kijelölt nemzeti hatóságok, amelyek a behozatalt felügyelnék.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem legfontosabb kérdéseivel, legnagyobb cégeknek jelentett kihívásaival részletesen foglalkozunk majd szakmai eseményünkön!

Pedro Miguel da Costa e Silva, Brazília uniós nagykövete bírálta az EU megközelítését, és kijelentette, hogy Brüsszel térképei bizonyos területeket, köztük a kakaó- és kávéültetvényeket, tévesen erdőként azonosítják. Azt javasolta, hogy az európai piaci szereplők működjenek együtt a termelők kormányaival, hogy helyi megfigyelőrendszereket használjanak, amelyek szerinte nagyobb pontossággal rendelkeznek.

Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy a térképek eszközként szolgálnak a vállalatok számára a megfelelés biztosításához, és nem kötelezően használandók. A különböző országok és két európai biztos késleltetésére irányuló felhívások ellenére Virginijus Sinkevičius környezetvédelmi biztos kijelentette, hogy nem tervezik a jogszabály alkalmazásának elhalasztását. Az Európai Bizottság beleegyezett abba, hogy az országok erdőirtási kockázatok alapján történő besorolásának bevezetését elhalasztják, de ez a rendszer fogja végül meghatározni az importhoz szükséges vámellenőrzések mértékét.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
uvdl ursula von der leyen