Alig alakult meg, azonnal a magyar kormányt büntetné az uniós parlament
Uniós források

Alig alakult meg, azonnal a magyar kormányt büntetné az uniós parlament

Portfolio
Az Európai Parlament 63 képviselője közös levélben kérte az Európai Uniót, hogy vonja meg Magyarország szavazati jogát a blokkban. A kezdeményezés hátterében Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltbeli moszkvai és pekingi látogatásai állnak.

Orbán Viktor a múlt héten találkozott Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiránssal, korábban pedig Ukrajnába, majd Oroszországba utazott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytasson megbeszéléseket, majd Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt. Az utakra az EU soros elnökségét betöltve utazott el, de azokról nem tájékoztatta az uniós intémzényeket, ami miatt az Európai Bizottság már bojkottot hirdetett a soros elnökség informális találkozóira.

Az Európai Parlament most levelet író törvényhozói szerint Orbán Viktor kihasználta a formális titulust, azt sugallta, hogy az egész EU nevében jár el diplomáciai útjain, annak ellenére, hogy erre nincs felhatalmazása.

Orbán miniszterelnök már eddig is jelentős károkat okozott azzal, hogy kihasználta és visszaélt a tanácsi elnökség szerepével

– áll a levélben, amelyet az X közösségi médiaplatformon tettek közzé.

A levél szerzői szerint valódi tettekre van szükség, például Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére az Európai Tanácsban.

A levelet számos képviselőcsoport törvényhozói írták alá, köztük a jobbközép Európai Néppárt (EPP), valamint a szocialisták (S&D), a liberálisok (Renew Europe), az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a Zöldek (Greens/EFA).

Bár a törvényhozóknak nincs hivatalos lehetőségük arra, hogy megfosszák Magyarországot szavazati jogától, de nyomást helyezhetnek az Európai Bizottságra és a Tanácsra, hogy a 2017 óta tartó hetes cikkely szerinti eljárást továbbléptessék és szankcionálják a magyar kormányt.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
EU-vám-állami-támogatás-kínai-autó-büntetővám-e-autó