A Zöldek még egyszer elveszítenek egy már elvesztett választást
Uniós források

A Zöldek még egyszer elveszítenek egy már elvesztett választást

Portfolio
Az európai Zöld Párt a legutóbbi választásokon elszenvedett jelentős vereséget követően több alapelvéből is lead, hogy megőrizze befolyását az Európai Parlamentben. Azzal a döntéssel küzdenek, hogy vagy kitartanak a környezetvédelmi kérdésekben képviselt hajthatatlan álláspontjuk mellett, ami esetleg megnyitja az utat egy jobboldali koalíció előtt, vagy pedig csatlakoznak egy centrista szövetséghez, amihez fel kell vizezniük a programjukat, de így legalább továbbra is Ursula von der Leyennel kell majd tárgyalniuk.

A Zöld Párt számos törvényhozója és tisztségviselője jelezte, hogy hajlandóak alkalmazkodni az EU új politikai valóságához az Európai Parlamentben.

„Készek vagyunk néhány kérdésben visszalépni a demokrácia érdekében, mert semmiképpen nem akarjuk, hogy bármelyik demokratikus párt a szélsőjobboldallal vagy a jogállamiságot nem tisztelő emberekkel működjön együtt” – jelentette ki Jutta Paulus, a német Zöldek európai parlamenti képviselője a Politico szerint.

Ez az új megközelítés a héten nyilvánvalóvá vált, amikor Ursula von der Leyen támogatást kért az EP-képviselőktől, hogy válasszák meg még egy ciklusra az Európai Bizottság elnökének. A Zöldek és von der Leyen találkozóját a kompromisszumkészség jellemezte, nem pedig a határozott követelések vagy a hajthatatlan környezetvédelmi retorika.

Azonban nem minden zöld ért egyet abban, hogy milyen kompromisszumokat kellene kötni. Marie Toussaint, francia EP-képviselő elmondta: „A frakción belül vörös vonalakról folyik a vita, és nem [mindannyiunknak] van azonos elképzelésünk ezekről a vörös vonalakról”. A Zöldek új megközelítésének első nagy próbája csütörtökön lesz, amikor a képviselők arról szavaznak, hogy támogatják-e von der Leyent az Európai Bizottság elnöki posztján, akinek csak szűk többséggel lehet meg az újrázás.

A múltban a Zöldek hangos ellenzéki erőként léptek fel, és következetesen kiálltak a merészebb klímavédelmi intézkedések mellett. A pragmatizmus irányába történő elmozdulást azonban több tényező is befolyásolta, többek között az, hogy a Zöldek Ausztriában és Németországban koalícióra léptek, a jogalkotási ciklus a vitákról a tényleges szavazásokra tér át, valamint a szélsőjobboldal erősödését próbálják megállítani.

A Zöldek immár sokszínűbbek, új európai parlamenti képviselőkkel a Voltból, egy páneurópai párttal, valamint közép- és kelet-európai törvényhozókkal. Ez a sokszínűség, valamint a választási vereségek némi önvizsgálatra késztették a képviselőcsoportot, amely a legnagyobb vesztese volt az EP-választásnak.

Egyes törvényhozók attól tartanak, hogy az elveik feladása egy szélesebb koalícióhoz való csatlakozás érdekében rontja hitelességüket. Mások viszont úgy vélik, hogy a koalícióban való részvétel lehetővé teszi számukra, hogy a zöld megállapodás őreiként lépjenek fel. A kérdés most az, hogy a Zöldek mekkora befolyást tudnak gyakorolni egy ilyen szövetségben, és mennyire hajlandóak kompromisszumot kötni.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
EU-vám-állami-támogatás-kínai-autó-büntetővám-e-autó