Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott
Uniós források

Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Portfolio
Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, jelentős vitákat váltott ki Európa-szerte. Brüsszelben sok tisztviselő és vezető érzi úgy, hogy a hétfőn elindult féléves magyar elnökséggel visszaélt a magyar kormány. Az Európai Bizottság jelezte, nem tudtak előzetesen az útról és a Portfolio is így értesült más uniós szervezetektől, valamint külföldi diplomatáktól.

Ahogy arról beszámoltunk, az orosz állami média által közzétett videón Orbán látható, amint kezet fog Putyinnal a Kremlben. Putyin állítólag kijelentette: „Állok rendelkezésére”, jelezve, hogy kész tárgyalásokat folytatni a magyar vezetővel. Ez a találkozás érzékeny időpontban történik, éppen akkor, amikor Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának elnökségét.

Orbán Viktor utazásának időzítése éles kritikát váltott ki az európai vezetőkből, akik szerint nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyaljon. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta:

Az EU soros elnökségét betöltő országnak nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal

– közölte a Politico szerint, hangsúlyozva, hogy az Ukrajnával kapcsolatos bármilyen megbeszélésnek magában kell foglalnia az ukrán hatóságok közvetlen bevonását is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szkeptikusan nyilatkozott az ilyen egyoldalú diplomáciai erőfeszítések hatékonyságáról, és a közösségi médiában kijelentette:

„A megbékítés nem fogja megállítani Putyint”. Megjegyezte továbbá, hogy a Bizottságot nem tájékoztatták előre Orbán látogatásáról.

Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása megkérdőjelezi az Európai Bizottság közelgő látogatását Magyarországra - közölte az Európai Bizottság az ügy kapcsán az Eurologus szerint.

A Portfolio-nak több brüsszeli forrás is megerősítette ezt, valamint több EU-tagállam külügyminisztériumával kapcsolatban levő diplomata is megerősítette, hogy

a magyar fél nem tájékoztatta őket az utazásról és a Putyinnal való egyeztetésről.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egyértelművé tette, hogy Orbán Viktor moszkvai látogatása szigorúan Magyarország és Oroszország kétoldalú kapcsolatainak keretein belül történik, és nem az EU egészét képviseli.

Az EU álláspontja Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kapcsolatban az Európai Tanács számos következtetésében tükröződik

– erősítette meg Borrell.

A kritika túlmutatott a hivatalos körökön. Kaja Kallas észt miniszterelnök, akit az EU következő fődiplomatájának jelöltek, bírálta Orbánt, amiért kihasználja uniós elnökségét arra, hogy zavart keltsen. „Semmilyen módon nem képviseli az EU-t vagy az EU álláspontját” – jegyezte meg.

A vitára reagálva Orbán a magyar állami rádiónak adott interjúban megvédte tevékenységét, és azt állította, hogy nem tárgyal az EU nevében. Ehelyett úgy fogalmazott, hogy küldetése az Európát és Magyarországot érintő kérdések tisztázása, különösen a folyamatban lévő konfliktusok közepette.

Bár Orbán Viktor moszkvai látogatása az első útja oda Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója óta, azóta nem ez az első találkozója Putyinnal. A vezetők korábban tavaly októberben Kínában találkoztak. A pénteki találkozó során Orbán hangsúlyozta az alkalom jelentőségét, elismerte a kihívásokat, és háláját fejezte ki a lehetőségért, hogy ezekben a nehéz időkben tárgyalhat Putyinnal.

A Kremlben tartott találkozó Orbán Viktor kijelentésével zárult, miszerint Magyarország hamarosan az egyetlen olyan uniós tagállam lesz, amely képes lesz tárgyalni az ukrán-orosz konfliktusban érintett valamennyi féllel. Putyin pozitívan reagált Orbán megjegyzéseire, utalva a háború árnyalatairól folyó megbeszélésekre.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Orbán egyoldalú diplomáciai erőfeszítései alááshatják az ukrajnai konfliktus megoldásához szükséges egységet. A magyar miniszterelnök Viktor látogatásának következményei, beleértve az EU és Oroszország közötti kapcsolatokra és a jövőbeli diplomáciai kapcsolatokra gyakorolt lehetséges hatását, továbbra is folyamatos vizsgálat és vita tárgyát képezik az európai politikai körökben.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
újratervezés sorompó