Vámháború küszöbén szállt inába sokak bátorsága az EU és Kína összecsapásában
Uniós források

Vámháború küszöbén szállt inába sokak bátorsága az EU és Kína összecsapásában

Az Európai Unió tagállamai között egyre nagyobb a bizonytalanság, hogy támogassák-e a Kínában gyártott elektromos járművekre kivetett további vámokat. Brüsszelnek komoly kihívást jelent, hogy támogatást szerezzen eddigi legnagyobb kereskedelmi döntéséhez, mivel Peking széles körű megtorlással fenyegetőzik.

Németország, amelynek autógyártói tavaly eladásaik egyharmadát Kínában bonyolították le, egy kormányzati forrás szerint meg akarják akadályozni, hogy az Európai Bizottság vámokat vessen ki a kínai elektromos autókra. Ezzel szemben Franciaország a leghatározottabb támogatók közé tartozik.

A Reuters által végzett nem hivatalos felmérés szerint azonban az uniós országok többsége még mindig mérlegeli a kereskedelmi vita kiéleződésének előnyeit és hátrányait. A kérdésről a következő hetekben tanácsadói szavazás keretében fognak dönteni a tagállamok.

A blokk csütörtökön fogja megerősíteni az olyan kínai márkákra, mint a BYD, a Geely és a SAIC, valamint a Tesla, a BMW és más nyugati autógyártók Kínában gyártott modelljeire kivetett akár 37,6%-os ideiglenes vámokat.

„Európának meg kell védenie magát, ha vállalatainknak kárt okoznak, és nem egyenlő feltételek mellett versenyeznek” – közölte a spanyol gazdasági minisztérium.

Csehország, Görögország, Írország és Lengyelország azonban még mindig tárgyal a kérdésről – közölték hivatalos és kormányzati források –, míg Belgiumban ügyvezető kormány van, Hollandiában pedig csak most alakult meg az új kabinet. Míg az eddigi hírek szerint Magyarország ellenzi a vámokat Berlinnel és Stockholmmal szövetségben.

Németország hangsúlyozta, hogy tárgyalásos megoldásra van szükség Pekinggel. Autógyártói szerint a vámok rossz megközelítést jelentenek.

Peking megtorlásképpen további vámokat vethet ki az EU-ból érkező konyak-, sertéshús- és luxusautó-exportokra.

Az Európai Bizottság szerint a vámokra azért van szükség, hogy ellensúlyozzák az olcsó hitelekből, állami támogatásokból, adókedvezményekből és nyersanyagokból származó kínai támogatásokat.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1272560756