Portfolio signature

Kettős fenyegetéssel néz szembe az EU, lábon lőheti magát Brüsszel

Az Európai Unió a közelmúltban ébredt rá, hogy biztonság- és gazdaságpolitikája között újra kapcsolatot kell teremtenie. Az EU gazdaságbiztonsági stratégiája és kockázatcsökkentési paradigmája rövidlátó: kizárólag az ellátási láncok megszakadásából, az ipari kémkedésből és a kritikus infrastruktúra megszakadásából eredő kockázatok mérséklésére irányul – írják az European Council on Foreign Relations szakértői friss elemzésükben. A megoldást a Global Gateway program folytatása jelenthetné, de ennek jövője egyelőre bizonytalan.

Az EU jelenlegi gazdaságbiztonsági stratégiája túlságosan szűkre szabott, reaktív és defenzív. Hiányzik belőle a stratégiai jövőkép és a konkrét célok, hogy értelmet adjon a különböző kezdeményezések által létrehozott kompromisszumoknak. Az Európai Uniónak proaktív, politikai és elvi stratégiát kell kialakítania, hogy megerősítse geoökonómiai pozícióját és kezelni tudja a jövőbeli kihívásokat – állítja elemzésében a Europian Council on Foreign Relations.

Az amerikai elnökválasztás jelentős hatással lesz Európa geoökonómiai helyzetére. Egy második Trump-időszakban az USA valószínűleg átállítaná a Kínával való kereskedelmi kapcsolatát, és még keményebb álláspontot képviselne. Ennek számos következménye lehet, többek között az, hogy a globális vállalatok szélsőségesebb intézkedéseket tesznek egy esetleges kereskedelmi háborúra való felkészülés érdekében, Kína kihasználja az Európára gyakorolt nyomást az exportkitettségen keresztül, míg az USA közvetlenül az EU fővárosaival köt üzleteket, ami tovább rontja a gazdasági és biztonsági érdekek közötti elválasztást.

Joe Biden újraválasztása elnökké valószínűleg megőrizné a transzatlanti szövetség egységét Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Egy újabb Biden-időszak azonban az EU gazdasági biztonsággal és kockázatmentesítéssel kapcsolatos megközelítését is megkérdőjelezné. A Biden-kormányzat fenntartotta, kiterjesztette és ésszerűsítette a kereskedelmi és technológiai korlátozásokat, amelyek egyre több árucikkre és iparágra terjednek ki, és ezzel számos szektorban és az ellátási láncban is fennakadásokat okozott. Az inflációcsökkentő törvény hatalmas pénzügyi kihívást jelent, továbbra is sok európait zavar, akik attól tartanak, hogy a jövő zöld iparágaiban az USA-val már most versenyelőnybe került.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés