Vesztésre áll Európa a digitális harcban, kiakadtak Brüsszelben
Uniós források

Vesztésre áll Európa a digitális harcban, kiakadtak Brüsszelben

MTI
A tagállamoknak ambiciózusabbnak kell lenniük az Európai Unió digitális programjában meghatározott célok elérése érdekében, a digitális infrastruktúra, a vállalkozások, a készségek és a közszolgáltatások terén való előrelépés ugyanis döntő fontosságú az EU jövőbeni gazdasági jóléte és társadalmi kohéziója szempontjából - jelentette ki az Európai Bizottság kedden.

A Digitális évtized uniós szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről szóló második éves jelentésében a brüsszeli testület megállapította:

a tagállamok együttes erőfeszítései elmaradnak az EU ambíciószintjétől.

Az azonosított hiányosságok közé tartozik, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten további beruházásokra van szükség,

különösen a digitális készségek, a magas színvonalú konnektivitás, a mesterséges intelligencia és az adatelemzés vállalkozások általi elterjedése, a félvezetőgyártás és az induló innovatív vállalkozások ökoszisztémái terén.

Az EU-nak és a tagállamoknak egyaránt lépéseket kell tenniük a digitális technológiák terjesztésének előmozdítása érdekében, és biztosítaniuk kell, hogy az állampolgárok megfelelő digitális készségekkel rendelkezzenek ahhoz, hogy teljes mértékben ki tudják használni a digitális átalakulás előnyeit. Az idei jelentés ezért arra szólította fel a tagállamokat, hogy tegyenek további erőfeszítéseket, mivel a Digitális évtized program céljainak elérése a digitális infrastruktúra, a vállalkozások, a készségek és a közszolgáltatások terén döntő fontosságú az EU jövőbeni gazdasági jóléte és társadalmi kohéziója szempontjából.

Közölték: az innovatív technológiák elfogadása és fejlesztése kulcsfontosságú továbbá Európa versenyképessége szempontjából, különösen a jelenlegi geopolitikai környezetben, valamint a növekvő kiberbiztonsági fenyegetések miatt, amelyek - mint kiemelték - fokozott ellenállóképességet és erőteljes biztonsági intézkedéseket igényelnek.

A jelentés szerint továbbá a mesterséges intelligencia, illetve a felhőszolgáltatások európai vállalatok általi használata jóval elmarad a digitális évtized program 75 százalékos céljától. A jelenlegi tendenciák szerint 2030-ra a vállalkozásoknak csupán 64 százaléka fog felhőt használni, 50 százaléka egyéb nagy digitális adattárolókat, és csak 17 százaléka fog mesterséges intelligenciát használni.

Az EU lakosságának csupán 55,6 százaléka rendelkezik legalább alapvető digitális készségekkel. A jelenlegi tendencia szerint az EU-ban az informatikai szakemberek száma 2030-ban mintegy 12 millió lesz, és továbbra is fenn fog állni a nemek közötti egyensúlyhiány. A célok elérése érdekében a tagállamoknak sokrétű megközelítést kell alkalmazniuk a digitális készségek előmozdítására az oktatás minden szintjén, és ösztönözniük kell a fiatalokat, különösen a lányokat, hogy érdeklődjenek a tudomány, a technológia, a műszaki ismeretek és a matematika (STEM) tudományágak iránt - tették hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szlovak-zaszlo-szlovakia