Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében
Uniós források

Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Portfolio
Azért, hogy elkerülje a helyreállítási támogatások egy részének elveszítését, a szlovák kormány azt mérlegeli, hogy egy föld alatti szén-dioxid tárolót épít az ország klímavállalásainak teljesítése érdekében, és így nem kényszerülnének az ipari kibocsátók sem további technológiai átalakításokra – írja az EurActive. A terv lényege, hogy 300 milliót irányítanának át a beruházásra, de sietni kellene a megvalósítással, mert az RRF-forrásokat csak 2026 nyaráig lehet felhasználni. Közben friss fejlemény, hogy az Európai Bizottság pozitív értékelést adott ki Szlovákia negyedik RRF kifizetési kérelme kapcsán, így további 799 millió euróhoz juthat hozzá rövidesen az ország.

A cikk szerint a szlovák környezetvédelmi minisztérium a gazdasági minisztériummal közösen pályázatot kíván kiírni az ipari kibocsátás csökkentésére, hogy a helyreállítási és alkalmazkodóképességi tervből származó 300 millió eurót felhasználhassák. A forrásokat eredetileg a kassai amerikai acélgyárnak szánták, de a tulajdonosváltás miatt a beruházás leállt. Mivel a helyreállítási terv keretében 2026 nyaráig minden beruházást meg kell valósítani, a kormány sürgősen alternatív megoldásokat keresett.

Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter már a múlt héten bejelentette, hogy Szlovákia zöld utat kapott az EU Bizottságától az ipari vállalatoknak szóló új pályázati felhívás kiírására.

Ha nem érkezik elegendő projektjavaslat, a környezetvédelmi minisztériumnak van egy tartalék terve. Ez a szlovák ipari üzemek CO2-kibocsátásának elkülönítését és föld alatti tárolását jelenti, amely CCS (szén-dioxid leválasztása és tárolása) néven ismert eljárás.

A CCS technológia lényege, hogy az erőművek vagy ipari létesítmények CO2-kibocsátását csökkenti úgy, hogy a CO2-t elválasztják más gázoktól. A szén-dioxidot még azelőtt megkötik, hogy a légkörbe kerülne, majd tartósan a föld alatt tárolják vagy beton illetve vegyi anyagok előállítására használják fel.

Taraba szerint ennek a megoldásnak az a fő előnye, hogy Szlovákiának "nem kellene nyomást gyakorolnia a már modern ipari üzemekre, hogy a versenyképesség megőrzése érdekében a kibocsátás csökkentésébe és a gyártási technológia megváltoztatásába fektessenek be". A miniszter elmondása szerint az ipar képviselői álltak elő az ötlettel, és azt javasolták, hogy az üres földgázkitermelő kutakat és a meglévő gázinfrastruktúrát használják fel a CO2-tárolásra.

A kormány azt reméli, hogy egy megvalósíthatósági tanulmány segítségével igazolni tudja majd ezt az Európai Bizottság előtt, azaz hátra van még egy egyezkedési folyamat Brüsszellel.

Bár az EurActive cikke még azt írja, hogy a Szlovákia által decemberben beadott negyedik RRF-es kifizetési kérelemmel gondjai lehetnek az Európai Bizottságnak, mert a hozzá tartozó mérföldköveket csak részben teljesítette az ország, éppen július 1-jén közölte a Bizottság, hogy pozitív az értékelése a 799 millió eurós kifizetési kérelemről, és így azt várhatóan jóváhagyja majd. Ezzel a 6,4 milliárd eurós összes RRF-támogatásból már 3,5 milliárdot kifizetne a testület, tehát több, mint a felét. Azt is megjegyzi azonban a Bizottság, hogy a szlovák igazságügyi reform lépéseit, fejleményeit továbbra is szoros figyelemmel követi, ami a későbbi folyósításokra kihathat.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
kína-EU-energia-Európai-Bizottság-kereskedelmi-háború-alapanyag-akkumulátorgyár-kutatás-fejlesztés-vizsgálat