Kína megszorongatja az EU-t és az USA-t
Uniós források

Kína megszorongatja az EU-t és az USA-t

Portfolio
A kínai kormány új szabályozást vezetne be, amelynek célja, hogy megerősítse a ritkaföldfémek feletti állami ellenőrzést. A nyersanyagok kulcsfontosságúak a különböző iparágaknak, például az elektromos járművek, a szélturbinák és a számítógépes chipek gyártásának. A kínai államtanács szombaton bejelentette, hogy a ritkaföldfémek állami tulajdonban vannak, és óva intett ezen erőforrások engedély nélküli kiaknázásától vagy megsemmisítésétől. Mindez pedig komoly kockázatot jelenthet az Európai Unió és az Egyesült Államok ellátására – derül ki a Politico cikkéből.

Október 1-jétől a kínai kormány kötelezővé teszi a ritkaföldfémek nyomon követhetőségi adatbázisának használatát, hogy szabályozza e nyersanyagok kitermelését, felhasználását és exportját.

Kína jelenleg a világ vezető ritkaföldfémtermelője, a globális termelés mintegy 60%-át és a piacon lévő finomított ritkaföldfémek 90%-át adja, vagyis egy exportkorlátozás az EU és az USA gazdaságát is megütné.

Az új intézkedések mellett Kína már korábban is korlátozásokat vezetett be a ritkaföldfémek finomítási és mágnesgyártási technológiáinak exportjára. Januárban betiltotta a gallium és a germánium exportját, amelyek iránt a számítógépes chipiparban nagy a kereslet. Ezek az intézkedések aggodalmakat keltettek, hogy Kína megzavarhatja a technológiai, az autóipari és a megújuló energiaágazat kritikus ellátási láncait.

Ezen aggodalmakra válaszul az Egyesült Államok és az Európai Unió erőfeszítéseket tett a ritkaföldfémek alternatív forrásokból, többek között Vietnamból, Brazíliából és Ausztráliából történő beszerzésének biztosítására. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022-ben bejelentette az első nagyszabású, Ázsián kívüli ritkaföldfém-finomító építését Észtországban, hogy fokozza Európa ellenálló képességét és ellátásbiztonságát.

Az Európai Parlament 2022-es elemzése rávilágított a monopolisztikus beszállítóktól való túlzott függőséggel járó kockázatokra. Az EU a magnézium 93%-át Kínából, a borát 98%-át Törökországból, a niob 85%-át pedig Brazíliából importálja. A jelentés azt is megjegyezte, hogy Oroszország állítja elő a világ palládiumtermelésének 40%-át, hangsúlyozva az ukrajnai orosz invázió stratégiai következményeit és azt, hogy az EU-nak fel kell készülnie egy egyre bizonytalanabb világra.

A növekvő feszültségek közepette az EU vizsgálatot indított az elektromos járművek kínai piacán folytatott állítólagos versenyellenes kereskedelmi gyakorlatok miatt, megállapítva, hogy a szektor jelentős állami támogatásban részesül, és kedvezményes hozzáférést biztosít az alapvető fontosságú ritkaföldfémekhez. E hónap elején a két fél megállapodott abban, hogy konzultációkat tartanak a vita megoldására.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Soros után az Európai Bizottság is nekiment a Facebooknak