Kilőnek a dízelárak az EU új lépése miatt – mégis a kiskeretűek járnak jól
Uniós források

Kilőnek a dízelárak az EU új lépése miatt – mégis a kiskeretűek járnak jól

Portfolio
Összesen 50-54 eurócenttel (azaz 197-212 forinttal) lehet majd magasabb az EU-ban a gázolaj ára, amint bevezetik az ETS2-rendszert. Az új kibocsátáskereskedelmi modell célja, hogy visszaszorítsa a szén-dioxid-emissziót, míg a büntetőadóból befolyt tételből az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat támogassák.

Az Európai Unió második kibocsátáskereskedelmi rendszere (ETS2) jelentősen befolyásolni fogja az autósok üzemanyagköltségét és a háztartások fűtési költségeit – derül ki a Veyt szén-dioxid-piaci elemző cég új elemzéséből a Financial Times szerint.

A rendszer, amelynek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55%-os csökkentése az EU-ban 2030-ig, várhatóan legalább 50 centtel növeli a gázolaj literenkénti árát 2031-től.

Ez a növekedés az előrejelzések szerint 2027-től kezdődik, literenként 14 centes kezdeti többletköltséggel, amely 2031-re 54 centre (jelenlegi árfolyamon 210 forint) emelkedik literenként, ahogy egyre több intézkedést hajtanak végre.

Az ETS2, amely a blokk eredeti, az energiatermelők és a nehézipar kibocsátásait lefedő, a kibocsátáskorlátozással és -kereskedelemmel kapcsolatos ETS-hez hasonlóan működne majd, megköveteli az üzemanyag-szállítóktól, hogy szén-dioxid-kibocsátásukért kibocsátási egységeket vásároljanak. Ezeket a költségeket valószínűleg áthárítják a fogyasztókra. Az új rendszer nem ad ki ingyenes kibocsátási egységeket a szén-dioxid-kibocsátásért, hanem a keletkező bevételek egy részét egy „szociális éghajlatvédelmi alapba” irányítja.

Ennek az EU-s alapnak az a célja, hogy az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat és kisvállalkozásokat támogassa a szigetelés, az energiahatékonyság vagy a szén-dioxid-mentesített közlekedés költségeinek fedezésében, ezáltal elősegítve a kevésbé szén-dioxid-intenzív tüzelőanyagok használatát.

Az ETS2 végrehajtása nem mentes az ellentmondásoktól. Az üzemanyagköltségek emelkedése korábban is kiváltott már tiltakozásokat, mint például a 2018-as franciaországi „gilets jaunes” mozgalom és az idei év elején a mezőgazdasági termelők tiltakozásai szerte az EU-ban. Marcus Ferdinand, a Veyt vezető elemzője a szociális éghajlatvédelmi alap létrehozását „nagyon is politikai döntésnek” nevezi. Úgy véli azonban, hogy a rendszer hatékony lesz, és 2040-ig az összes érintett ágazatban mintegy 400 millió tonnának megfelelő jelentős kibocsátáscsökkentést eredményez, amely a közúti közlekedést érinti leginkább.

Peter Liese, a jobbközép német törvényhozó, aki az ETS2 intézkedésről folytatott tárgyalásokat, azzal érvel, hogy a kibocsátáscsökkentés terén „nincs alternatívája a szén-dioxid-árképzésnek”. Arra figyelmeztet, hogy az ETS nélkül az EU-tagállamok szén-dioxid-mentesítési erőfeszítései sokkal drágábbak és bürokratikusabbak lennének. Pascal Canfin, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának francia elnöke azonban arra figyelmeztet, hogy ha a szén-dioxid-ár túl magas lesz, az minden európai számára elfogadhatatlan lehet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Soros után az Európai Bizottság is nekiment a Facebooknak