Súlyos kihívások várnak Magyarországra és Európára – baljós előrejelzés érkezett
Uniós források

Súlyos kihívások várnak Magyarországra és Európára – baljós előrejelzés érkezett

Az európai gazdaság 2024-ben és 2025-ben szerény mértékben fog növekedni, 2024-ben a magán- és a közfogyasztás lesz a növekedés motorja, 2025-ben pedig a beruházások és a kereskedelem élénkülése. Az infláció várhatóan továbbra is folyamatosan, míg a munkanélküliség enyhén csökken majd az előrejelzés szerint. Magyarország esetében szerényebb növekedéssel számolnak idén, és fontos lesz a termelékenység javítása, valamint 2%-os strukturális egyenlegjavítást várnak el a kormánytól – derül ki a BusinessEurope jelentéséből.

A BusinessEurope friss gazdasági kilátásokról szóló jelentése szerint az európai gazdaság 2024-ben és 2025-ben várhatóan csak szerény ütemben fog növekedni. Az EU GDP-je 2024-ben várhatóan 1,2%-kal, 2025-ben pedig 1,8%-kal nő, míg az euróövezeté 2024-ben 0,9%-kal, 2025-ben pedig 1,4%-kal bővül majd.

Ezek az előrejelzések az őszi gazdasági kilátásokhoz képest lefelé módosultak a beruházások és az exporttevékenység vártnál gyengébb fellendülése miatt.

Az európai növekedés fő hajtóereje 2024-ben várhatóan a magán- és az állami fogyasztás lesz, 2025-ben pedig a beruházások és a kereskedelem élénkülése. Az uniós beruházások növekedése az előrejelzések szerint 2025-ben eléri a 3,4%-ot, ami az alacsonyabb kamatlábaknak és a világkereskedelem erőteljes növekedésének köszönhető. A magas energiaárak és a túlzott szabályozási terhek azonban továbbra is kihívást jelentenek az európai ipar számára, és

a politikai döntéshozóknak sürgősen foglalkozniuk kell ezekkel a kérdésekkel az EU ipari bázisának fenntartása, valamint a gazdaságbiztonság biztosításához kezelniük kell a Kínából beáramló export jelentette kihívásokat is.

Magyarország esetében is hasonlók a várakozásaik. Úgy látják, hogy a gazdaság 2024-ben várhatóan 2,0%-kal, 2025-ben pedig 3,5%-kal fog növekedni. A magyar kormány felülvizsgált 2,5 százalékos GDP-bővülésénél tehát csak szerényebb felívelésre számítanak.

A magyar növekedést szerintük várhatóan a magán- és az állami fogyasztás hajtja majd, de azt is remélik, hogy az év második felétől a beruházások és a külkereskedelem is hozzájárul a gazdaság bővüléséhez.

Az EU-s infláció várhatóan továbbra is folyamatosan csökken, 2024-ben átlagosan 2,9% lesz az EU-ban és 2,6% az euróövezetben, majd 2025-ben megközelíti az Európai Központi Bank (EKB) 2%-os célját. A munkanélküliség várhatóan enyhén csökken, 2024-ben az EU-ban 5,9%-ot, az euróövezetben 6,3%-ot ér el, majd 2025-ben tovább csökken.

Az EKB-t arra ösztönzi jelentésében a BusinessEurope, hogy továbbra is gondosan kalibrálja a monetáris politikát annak érdekében, hogy időben visszatérjen a 2%-os inflációs célhoz, miközben a költségvetési politikának támogatnia kell a monetáris politikát. Az Európai Bizottságtól pedig azt várják, hogy biztosítsa, hogy az új gazdaságirányítási keret hatékonyan támogassa a tagállamokat abban, hogy államháztartásukat fenntarthatóbb alapokra helyezzék.

A jelentés megállapítja, hogy Magyarország gazdasága hosszú távon számos kihívással néz szembe a magas államadósság és az elöregedő népesség miatt. Ezen kihívások kezeléséhez a BusinessEuropea azt ajánlja, hogy Magyarország folytassa a termelékenység növelését és a fenntartható növekedés előmozdítását célzó strukturális reformok végrehajtását.

Emellett kiemelik, hogy Magyarország esetében az előrejelzések szerint a strukturális elsődleges egyenleg legalább a GDP 2%-át kitevő kiigazításokra van szükség a költségvetésben.

A versenyképesség nagyon fontos Európának

Az EU vezetőit felszólítják, hogy a Letta- és a Draghi-jelentésben foglalt ajánlásokat használják fel a hosszú távú európai növekedési stratégia kidolgozásához. Ennek az egységes piac megerősítésére, a tőkepiacok elmélyítésére és a tagállamok strukturális reformjainak támogatására kell összpontosítania, hogy a versenyképesség a következő politikai ciklus – vagyis az ősztől felálló Európai Bizottság – fókuszába kerüljön.

Kiemelik, hogy főként a feldolgozóipar versenyképességén kell javítani: az EU-ban a szektorális bizalmi index 2022 augusztusa óta a negatív tartományban mozog, és az idén áprilisban bekövetkezett újabb visszaesést követően nincs jele a javulásnak. A mellékelt ábra szerint a legaggasztóbb, hogy a feldolgozóipari kapacitáskihasználtság 2024 áprilisában 80% alá esett, ami a Covid-időszakot nem számítva 2013 óta a legalacsonyabb szint, ami jól mutatja az ágazatra nehezedő jelentős nyomást a jelentés készítői szerint.

Az EU ipari termelési kapacitáskihasználtsága

Az EU feldolgozóiparának külső versenyképességének közelmúltbeli csökkenése és a világkereskedelem tavalyi visszaesése hozzájárult az ábrán látható gyenge exportteljesítményhez. Az államszövetség legfontosabb kereskedelmi partnerének, az USA-nak a vártnál erősebb növekedési teljesítménye valószínűleg segített megakadályozni az EU feldolgozóiparának kulcsfontosságú részeiben bekövetkezett erőteljesebb visszaesést, mivel a legfontosabb exporttermékek a gépek és járművek (41%) és a vegyi anyagok (27%) voltak, amelyeket főként az Egyesült Államokba exportáltak az elmúlt 14-16 hónapban a jelentés szerint.

EU-n kívüli uniós export változása 2023-2024.02

Kiemelik, hogy a főbb kereskedelmi útvonalak, például a Panama-csatorna aszályok, és a Vörös-tenger hajók elleni támadások miatti megszakadása okozta aggodalmak ellenére a globális ellátási lánc nyomásindex 2023 novembere óta negatív tartományban maradt, ami az ellátási láncra nehezedő nyomás enyhülését jelzi. Mindazonáltal a Kínából Európába vezető kulcsfontosságú útvonalon a Vörös-tengeren kialakult ingatag helyzet következtében emelkedtek a szállítási árak.

A BusinessEurope szerint a kereskedelem növekedését érintő lefelé mutató kockázatok közé tartozik az ellátási láncok további megszakadása a közel-keleti geopolitikai helyzet vagy a kulcsfontosságú kereskedelmi folyosók kapacitását érintő aszályok következtében. A világgazdaság és az EU nyitott gazdasága számára továbbra is kockázatot jelent a geoökonómiai széttöredezettség, mivel a kereskedelmi korlátozások és az iparpolitikai intézkedések egyre inkább aláássák a szabályokon alapuló kereskedelmi rendet. Az IMF9 szerint a tömbök között már most is megfigyelhető a kereskedelem széttöredezettsége, mivel a geopolitikai tömbök között a teljes árukereskedelem és a stratégiai ágazatok kereskedelme közel 5%-kal csökkent.

Összességében a BusinessEurope friss jelentése óvatosan optimista képet mutat az EU gazdaságáról, a növekedés lassú visszatérése és az infláció további csökkenése mellett. Szerintük a hosszú távú kihívások azonban továbbra is fennállnak, és a politikai döntéshozóknak sürgős intézkedéseket kell hozniuk az európai ipar előtt álló strukturális kihívások kezelése, valamint az EU gazdasági biztonságának és jólétének biztosítása érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Von der Leyen