FONTOS Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet
Orbán nem szavazza meg von der Leyent, meglepő jelölt mellé állt
Uniós források

Orbán nem szavazza meg von der Leyent, meglepő jelölt mellé állt

Szabó Dániel, Brüsszel
Rövid EU-csúcsban reménykedik mindenki Brüsszelben, bízva abban, hogy miután a Stratégiai Menetrendet is sikerült áttolni még csütörtökön a tanácsi szavazáson, és nem sokkal este 10 után ráfordultak a tagállami vezetők a csúcspozíciókról szóló vitának. Orbán Viktor miniszterelnök tűnik az egyetlen biztos ellenzőnek, aki nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élére, helyette a horvát elnököt támogathatja.

A szóvivő kifejtette, hogy az EU Stratégiai Menetrend egy kompromisszumos változatát nem sokkal este 10 előtt megszavazták. A szöveget eleve a tavaly novemberi granadai informális csúcson már egyszer nagy vonalakban kidolgozták, ezt követően pedig két körben újratárgyalták, az elnökök három ülését és a Coreper (Állandó Képviselők Bizottsága) is három ülést tartott róla.

Csütörtök este végül kiderült, hogy sok tagállam ennek ellenére is módosításokat kért, de leginkább Franciaország és Németország nyúlt volna bele a szövegbe, annak gyakorlatilag minden oldalát átírva. Azonban az Európai Tanács szerint kommunikációs félreértés történt, ezért néhány vezető mélyebb vitát kért a védelempolitikáról, a zöld megállapodásról és a migrációról.

A félreértés ellenére a stratégiai napirendet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke által javasolt módosítással fogadták el, amelyet a teremben lévő összes vezető elfogadott. A szóvivő hozzátette, hogy a jogi szolgálat már dolgozik a módosítások beépítésén, és a dokumentumot hamarosan közzéteszik.

A stratégiai menetrend elfogadásával megkezdődött a csúcsállásokról szóló vita. A szóvivő tisztázta, hogy Michel egyelőre felméri a tagállami vezetők preferenciáit, mintsem hogy hivatalos szavazást tartana. A megbeszélések menetét a tárgyalófelek irányítanák, akik a folyamat élére állnának. Kaja Kallas, észt miniszterelnök kijött a teremből, mivel várhatóan ő lesz az EU diplomáciai főképviselője.

A Portfolio kérdésére, hogy lehetséges-e, hogy egy vagy két ország miatt nem lesz konszenzus, a szóvivő hangsúlyozta, hogy azt nem veszik ellenszavazatként figyelembe, ha egyes tagországok tartózkodnak. Azt azonban még nem tudni, hogy a tartózkodás mellett döntő országok szeretnék-e, ha álláspontjukat hivatalosan rögzítenék.

A szóvivő az interjú során azt is megerősítette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Andrej Plenković horvát miniszterelnök mellett fog szavazni Ursula von der Leyen helyett.

Bár nem tartoznak ugyanabba a politikai családba, a szóvivő szerint megbíznak egymásban. Korábban még Giorgia Meloni esetében számítottak arra, hogy megakaszthatja a tárgyalásokat, de egyelőre a hírek szerint az olasz miniszterelnök nem jelentette be a várható szavazatát.

A csúcspozíciókról szóló vita várhatóan folytatódik, mind a 27 vezető felszólalhat az általa preferált jelöltek mellett. De várhatóan Roberta Metsola marad az EP-elnöke további 2,5 évre, míg Antonio Costa portugál miniszterelnök vezetheti az Európai Tanácsot.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Von der Leyen