Portfolio signature

A magyar kormány ismét egy konfliktusos EU-csúcs főszereplője lehet

Szabó Dániel, Brüsszel
Intézményi reform, a tagállami vétójogok gyengítése, az EU versenyképességének javítása és Ukrajna csatlakozása – többek között ezekről a témákról tanácskoznak majd a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcson. Előzetesen úgy tűnt, hogy az államszövetség intézményeinek csúcsvezetőiről lehet majd a legnagyobb vita, de a pozícióharc már rendeződni látszik, így Ursula von der Leyen sorsa is eldőlt a Bizottság élén. A tervezett napirend viszont pont a magyar kormánynak kényes kérdésekről szól, ami újabb konfliktusokat vetít előre.

Egy hete az informális uniós csúcstalálkozón még úgy tűnt, hogy komolyabb egymásnak feszülés következhet a tagállami vezetők és az Európai Parlament nagyfrakciói között a csúcspozíciókról, végül a csütörtökön induló hivatalos EU-csúcsig majdnem minden pozícióharc lezárult. Mostanra szinte biztos, hogy az Európai Tanács elnöke António Costa leköszönt portugál miniszterelnök lesz, Kaja Kallas észt miniszterelnök lép elő az EU fő diplomatájává, míg Ursula von der Leyen mostani elnököt egy második ciklusra is javasolják az Európai Bizottság élére a tagállamok.

Ezen a téren elmaradt a nagy vita, de a távozóban lévő Charles Michel elnök meghívójából látszik, hogy mégis konfliktusos lehet a kétnaposra tervezett egyeztetés.

A Portfolio által látott napirendi tervezet szerint a találkozó számos kritikus kérdést fog érinteni, beleértve a 2024-2029-es Stratégiai Menetrend elfogadását, amely az EU prioritásait és politikai céljait határozza meg a mostani ciklusra. Ebben most olyan témák szerepelnek, mint az unió intézményi reformja, amely egyik eleme az Európai Parlament esetleges jogköreinek bővítéséről indít vitát. Ez pedig rég óta konfliktusos pont: jelenleg a képviselők nem kezdeményezhetnek uniós jogalkotást, amin a Bizottság nem is változtatna, míg az EP számára ez komoly tüske, hiszen így mindig igazodniuk kell a végrehajtó testület agendájához, csak módosításokat javasolhatnak az előterjesztésekhez.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés