Illegális bevándorlás: döntött az EU a szerb határvédelem megerősítéséről
Uniós források

Illegális bevándorlás: döntött az EU a szerb határvédelem megerősítéséről

Portfolio
Az Európai Unió és Szerbia megállapodást kötött a migrációs és határigazgatási együttműködés megerősítéséről. A megállapodás, amelyet Ylva Johansson belügyi biztos és Ivica Dačić szerb belügyminiszter-helyettes és belügyminiszter írt alá Belgrádban, lehetővé teszi az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) és Szerbia közötti fokozott együttműködést.

Az Európai Bizottság által 2022 decemberében előterjesztett, a Nyugat-Balkánra vonatkozó uniós cselekvési terv egy újabb eredményeként az EU megállapodást kötött a migrációs és határigazgatási együttműködés megerősítéséről Szerbiával. A lépés hozzájárul az illegális bevándorlók számának csökkentéséhez és a biztonság fokozásához a régióban – derül ki a Bizottság közleményéből.

A megállapodás értelmében a Frontex közös műveleteket hajthat végre és állandó alakulatát bárhol bevetheti Szerbia területén, beleértve a szomszédos, nem uniós országokkal közös határait is.

A Frontex jelenleg több mint 480 tisztviselőt állomásoztat a Nyugat-Balkánon, és 111 tisztviselőt már bevetett Szerbiában, a Magyarországgal és Bulgáriával közös határon folyamatban lévő közös művelet keretében. A megállapodás által biztosított megerősített operatív együttműködés hozzájárul az illegális migráció kezeléséhez és a régió biztonságának további fokozásához.

A megállapodás hatálybalépésének feltétele az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyása, valamint a nemzeti ratifikációs eljárás lezárása Szerbiában. A megállapodás hatálybalépését követően Szerbia kérésére a Frontex állandó alakulatai Szerbia egész területén bevethetők, beleértve a nem uniós határokat is. Az új státuszmegállapodás a Frontex megerősített mandátumán alapuló ötödik megállapodás, a Moldovával, Észak-Macedóniával, Montenegróval és Albániával aláírt hasonló megállapodásokat követően.

Az EU az előcsatlakozási támogatási eszköz (IPA) révén támogatást, képzést, határőrizeti tisztviselők kiküldését és felszerelést biztosít a nyugat-balkáni partnereknek, a tagállamok kétoldalú intézkedéseivel összehangolva és a nyugat-balkáni hatóságok által meghatározott igények alapján.

„Az Európai Unió támogatja és továbbra is támogatni fogja Szerbiát a migráció kezelésében. Ennek a támogatásnak nagyon konkrét kifejezése a ma aláírt új megállapodás. Ezzel Szerbia és az EU fokozza együttműködésünket a határigazgatás terén, és bővíti azon képességünket, hogy a Frontex támogatását több határon is nyújthassuk” – mondta Margaritis Schinas, az európai életmódunk előmozdításáért felelős alelnök a lépésről.

„Szerbia kulcsfontosságú partnere az EU-nak a migráció útvonalak mentén történő kezelésében. Már harmadszor járok Szerbiában, és kétszer is tanúja lehettem annak, hogy a szerb határőrök és a Frontex munkatársai kiválóan együttműködnek az uniós határon a bűnözés, a migránscsempészek és az illegális migráció ellen” – tette hozzá Ylva Johansson belügyi biztos .

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Von der Leyen