Elővették az uniós atombombát Magyarország ellen
Uniós források

Elővették az uniós atombombát Magyarország ellen

Magyarország még mindig nem teljesíti azokat a reformokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy lezáruljon az Európai Unió 7-es cikk szerinti eljárása – figyelmeztetett Hadja Lahbib belga külügyminiszter, az Európai Unió Tanácsának mai egyeztetése előtt. Az eljárás keretében, amelyet még 2018-ban indítottak a jogállamiság helyzete miatt, Magyarországot továbbra is súlyos bírálatok érik, különösen a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlensége terén. Az Európai Bizottság töretlenül vizsgálja a magyar kormány tevékenységét, míg egyes tagállamok már javaslatokat tettek a magyar vétók megkerülésére.

„Sajnálatos módon Magyarország nem hajtja végre a szükséges reformokat annak érdekében, hogy lezárható legyen az Európai Unió alapértékeinek veszélyeztetése miatt ellene indított, az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás” – jelentette ki Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős minisztere Luxembourgban kedden az MTI szerint.

Mint ismert, 2018-ban az Európai Parlament indította el Magyarország ellen az uniós atombombaként emlegetett 7. cikk szerinti eljárást a Sargentini-jelentésre alapozva. Akkor az EP kifogásolta a magyar jogállamisági helyzetet, aggasztónak nevezte a korrupció mértéket, hiányolta a transzparenciát a közigazgatásban. Azóta az Európai Bizottság félévente tart meghallgatást a magyar ügyben, majd arról az Európai Tanácsban is egyeztetnek, ahol a magyar kormány beszámolhat az előrelépésekről.

Az ET-ben kedden az általános ügyek tanácsában most ismét napirenden van a téma, amelyről a tagállami miniszterek ülését megelőzően Hadja Lahbib elmondta, hogy kedden a tanács immáron a hetedik alkalommal tárgyalja Magyarország ügyét a 7-es cikk szerinti eljárás keretében. Érdekesség, hogy a hivatalos programban a magyar ügy még nem szerepel.

Mint arról beszámoltunk, a magyar kormány sorozatos vétóját megelégelve egyes tagállamok kormányai már javaslatokat tettek arra, hogyan lehetne megkerülni ezt az obstrukciót az Európai Tanács szavazásain. A konszenzusos döntéshozatalokat megkerülő lépésként felvetődött, hogy több minősített többségű szavazás legyen, valamint az is, hogy a 7. cikk szerinti eljárást léptessék tovább, vagy indítsanak egy újat a magyar ügy miatt.

Magyarország ismételt meghallgatására azért van szükség, mivel – Lahbib szavai szerint – továbbra is megállapítható, hogy Magyarországon hiány mutatkozik a jogállamiság tiszteletben tartása, a kisebbségek jogai és az igazságszolgáltatás függetlensége terén.

„Látható, ha van rá akarat, akkor nagyon gyorsan le lehet zárni a 7-es cikkes eljárást, ahogyan ezt Lengyelország példája is mutatja” – fogalmazott a belga miniszter. Érdemes felidézni, hogy épp az ÁÜT legutóbbi ülésén Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely nem értett egyet a lengyel eljárás lezárásával, mivel a kormány szerint a varsói vezetés csak ígéreteket tett csak eddig, nem hajtott végre valódi reformot. Akkor Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter politikai indíttatásúnak nevezte a lépést, és kettős mércének tartja, hogy a lengyelekkel szemben már megszüntették az eljárást.

Azt javasoljuk Magyarországnak, hogy fogadja el a szükséges reformokat, és ezzel akár már az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnöksége ideje alatt lezárható lehet az eljárás

– tette hozzá Labib.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa érkezésekor azt mondta, hogy a Magyarországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárás keretében az uniós testület továbbra is számos területet vizsgál, különösen a média, az akadémiai szabadság, az egyesülési szabadság, valamint a régóta érvényben lévő rendkívüli rendeleti kormányzás ügyét kíséri figyelemmel.

Azt mondta, a jövő héten kezdődő soros elnökség fontos lesz Magyarország számára, hogy megmutassa, tisztességes módon tud eljárni és elvégezni a feladatokat, ahogyan az az elnökséget betöltő ország feladata.

„Remélem, hogy a magyar elnökség professzionalizmust mutat majd” – tette hozzá a cseh biztos.

Az uniós szerződés hetes cikke olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az összes többi tagország egyhangú támogatása esetén.

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Nagy hír Brüsszelből: sok százmilliárd forintnyi EU-pénz jöhet karácsonyig