Eldőlt Ursula von der Leyen sorsa
Uniós források

Eldőlt Ursula von der Leyen sorsa

Megvan megállapodás az EU vezető pozícióról – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kedden három, a tárgyalásokat ismerő forrásra hivatkozva. Az Európai Parlament három mérsékelt frakciója végül döntésre jutott az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a külügyi főképviselő személyeiről. A paktumot Donald Tusk, Olaf Scholz, Pedro Sanchez és Emmanuel Macron járta ki.

Az Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokraták és a liberálisok tárgyalópartnerei megállapodtak a csomagról, amelynek értelmében az EPP csúcsjelöltjét, Ursula von der Leyent az Európai Tanács csütörtöki ülésén újabb ciklusra az Európai Bizottság elnökévé nevezik ki. Az Európai Parlamentnek azonban még meg kell őt választania, amire várhatóan július közepén kerül sor.

Az Európai Tanács elnöki posztját a volt portugál miniszterelnök, a szociáldemokrata Antonio Costa kapja. A külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az észt miniszterelnök, a liberális Kaja Kallas lesz.

A FAZ szerint az alkut a három politikai család tárgyalópartnerei közvetítették: Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő az EPP részéről, Olaf Scholz német kancellár és Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök a szociáldemokraták részéről, Emmanuel Macron francia elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök pedig a liberálisok részéről. (Őket a saját politikai frakcióik választotta ki a pozíciók megtárgyalására.)

Mind a 27 állam- és kormányfő csütörtökön és pénteken Brüsszelben találkozik az Európai Tanács ülésén, ahol hivatalosan is jóvá akarják hagyni a személyzeti csomagot. Ehhez megerősített minősített többségre van szükség, amely legalább 20 olyan állam- és kormányfő szavazatából áll, akiknek államai az EU lakosságának 65 százalékát képviselik.

A szocialista Antonio Costa várhatóan figyelembe veszi a többségi viszonyokat a tanács napirendjének meghatározásakor. Hivatali idejét azonban nem rövidítik meg, mint azt korábban az EPP kezdeményezte: a néppárt azt akarta, hogy félidőben legyen egy vezetőváltás a Tanács élén. Costa elfogadta, hogy az Európai Tanács napirendje megfelelően tükrözi majd a néppárti politikai prioritásokat, mivel a néppárt az európai választásokon egyértelmű fölénnyel nyert a szociáldemokratákkal szemben, és összességében mandátumokat szerzett.

Megállapodás született továbbá arról, hogy von der Leyen megkeresse Giorgia Melonit, de mint olasz miniszterelnököt, nem pedig a Fratelli d'Italia párt és az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakció vezetőjeként. Ez azt jelenti, hogy von der Leyen tárgyaljon Melonival az EU Bizottságában a jövőbeni olasz portfólióról, de ne pártja programja alapján folytasson tárgyalásokat. A FAZ szerint a néppárti tárgyalók várhatóan kedden délután tárgyalnak Melonival, hogy erről tájékoztassák őt.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagy hír Brüsszelből: sok százmilliárd forintnyi EU-pénz jöhet karácsonyig