Új korrupciós botrány pattant ki az EU-ban, nyomoznak az EBB korábbi elnöke után
Uniós források

Új korrupciós botrány pattant ki az EU-ban, nyomoznak az EBB korábbi elnöke után

Portfolio
Az Európai Ügyészség (EPPO) korrupció és befolyással való visszaélés, valamint uniós pénzeszközök hűtlen kezelése miatt vizsgálatott indított Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank (EBB) korábbi elnöke ellen. A nyomozás rajta kívül még egy embert érint.

A német és luxemburgi rendőrök az elmúlt hónapokban már többször vizsgálódtak az EBB korábbi elnökénél, Werner Hoyernél, akinél még házkutatást is tartottak. Hoyer azonban ügyvédjén keresztül tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, aki megerősítette, hogy az EPPO vizsgálata az EBB egyik alkalmazottjának távozására és az ezzel összefüggésben kifizetett kártérítésre összpontosít – írja a Politico.

Hoyer az EBB szabályainak megfelelően aláírta az alkalmazott távozási csomagját, de a kilépési tárgyalásokban nem vett részt. Ügyvédje, Nikolaos Gazeas szerint a Hoyer elleni vádak „egyenesen abszurdak és alaptalanok”. Hoyer kérte, hogy az ő és az EBB helyetteseinek mentelmi jogát függesszék fel, hogy a vádakat teljes körűen ki lehessen vizsgálni.

Az EBB kijelentette, hogy a folyamatban lévő külső vizsgálatokat nem kommentálhatja, de szükség szerint teljes mértékben együttműködik az EPPO-val. A vizsgálat azt követően indult, hogy az EU csalás elleni ügynöksége, az OLAF jelezte az ügyet az uniós ügyészségnek, amely vizsgálati hatáskörrel rendelkezik a határokon átnyúló ügyek felderítésére, a lehetséges bűnösök bíróság elé állítására.

A luxembourgi székhelyű EBB hitelek, garanciák, valamint az állami és magánszektorban történő beruházások nyújtásával segíti a fejlődés és az integráció fellendítését az egész blokkban. Az 1958-ban alapított EBB szerepet játszott az európai gazdaságnak a Covid-19 világjárványt követő támogatásában, és több mint 160 országban támogatja az uniós politikákat.

Címlapkép: Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke. A fotó forrása: Thierry Monasse/Getty Images.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagy hír Brüsszelből: sok százmilliárd forintnyi EU-pénz jöhet karácsonyig