Megrémítette a világ egyik legnagyobb gazdaságát az EU
Uniós források

Megrémítette a világ egyik legnagyobb gazdaságát az EU

Portfolio
Az EU tervezett szén-dioxid-határadója, vagyis az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM-rendelet) aggodalmakat keltett Indiában, mivel az ország szénfüggő nehézipari ágazatai attól tartanak, hogy elveszítik egyik legnagyobb piacukat.

A szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmus (CBAM) a tervek szerint 2026-ban lépne hatályba, és a szén-dioxid-intenzív importot, például az acélt és a vasat adóztatná meg. Az indiai hatóságok és vállalatok attól tartanak, hogy az intézkedés kétszámjegyű vámokat vethet ki termékeikre, ami megnehezíti a versenyt az európai beszállítókkal és az olcsóbb riválisokkal, például Kínával – írja a Financial Times.

A kritikusok szerint a CBAM a fejlett országok kísérlete arra, hogy megbüntessék azokat a fejlődő országokat, amelyek megpróbálják egyensúlyba hozni a gazdasági növekedést a gazdaságuk környezetbaráttá tételével. India az EU-val és az Egyesült Királysággal kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások részeként a vállalatai számára kivételt szeretne kiharcolni.

Az indiai vállalatok azonban le vannak maradva a kibocsátási normák tekintetében, és a CBAM várhatóan olyan nem vámjellegű intézkedésként fog működni, amely árthat az indiai iparnak.

A felháborodás ellenére az indiai hatóságok és vállalatok gyorsan lépnek a nehézipar környezetbarátabbá tétele érdekében, felismerve, hogy a fenntarthatóság javítása kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez. Narendra Modi miniszterelnök célul tűzte ki, hogy 2030-ig 500 gigawattnyi megújuló energiakapacitást telepít, és India támogatásokat vezetett be a szénnek a nehézipar energiaforrásaként való kiváltására szolgáló zöld hidrogén hazai kapacitásbővítésére.

Míg néhány indiai konglomerátum rendelkezik európai létesítményekkel és jobb helyzetben van, addig a nehézipari ellátási láncok számos kis- és középvállalkozását fenyegeti a felkészületlenség veszélye. A kihívás az, hogy tudatosítani kell bennük a CBAM kereskedelemre és költségekre gyakorolt hatását. Ahhoz, hogy a CBAM valóban hozzájáruljon az indiai ipar környezetbarátabbá tételéhez, nagyobb hazai elfogadottságra és részvételre van szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Nagy hír Brüsszelből: sok százmilliárd forintnyi EU-pénz jöhet karácsonyig