EU-s szankciókat fogadtak el az orosz gázra a magyar–német tiltakozás után
Uniós források

EU-s szankciókat fogadtak el az orosz gázra a magyar–német tiltakozás után

Az Európai Unió jóváhagyta az orosz gázzal szembeni első szankciókat, ami jelentős változást jelent az eddigi megközelítésben. Németország és Magyarország hetekig ellenezte a 14. büntetőintézkedésekről szóló csomagot, végül azonban egy letekert javaslatot már elfogadhatónak tartottak.

Elfogadták a tagállamok a 14. szankciós csomagot Oroszországgal szemben. Az uniós nagykövetek által hozott döntés értelmében az európai kikötők nem értékesíthetnek tovább orosz cseppfolyósított földgázt (LNG) más országoknak. Valamint az új korlátozások blokkolják az Oroszország által tervezett sarkvidéki és balti-tengeri LNG-terminálok finanszírozását is – derül ki az Európai Unió Tanácsának közleményéből.

A szankciók nem érintik az EU-ba irányuló orosz LNG-export nagy részét. Ugyanakkor figyelemre méltó változást jelentenek az EU megközelítésében, mivel korábban, Vlagyimir Putyin 2022. februári ukrajnai inváziója óta az orosz földgázra nem vonatkoztak szankciók, annak ellenére, hogy az olaj- és szénexportra szigorú tilalmakat vezettek be korábban.

Magyarország, amely ellenezte a legtöbb további orosz energetikai szankciót, azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a csomagot. A magyar kormány támogatását azonban azzal szerezte meg Brüsszel, hogy az LNG-tilalmak elfogadásáért cserébe a kabinet biztosítékot kapott arra, hogy az Oroszország által támogatott Paks II. atomerőmű bővítése nem kerül szankció alá.

Meglepetésként érte Németországot a szankciókkal szembeni ellenállás, mivel Olaf Scholz kancellár nem a gázzal, hanem az uniós exportőrökre vonatkozó új kötelezettségekkel kapcsolatban fejezte ki aggodalmát. A tárgyaló felek végül engedtek Németország aggodalmainak, és kihagytak egy olyan záradékot, amely a kisvállalkozásokat érinthette volna.

A szankciók várhatóan arra kényszerítik Moszkvát, hogy felülvizsgálja LNG-üzleti modelljét, különösen az Európán keresztül Ázsiába irányuló szállítások esetében. Oroszországnak valószínűleg át kell irányítania ezeket a szállítmányokat a Jeges-tengeren keresztül, amihez speciálisan felszerelt jégtörőkre lesz szükség.

Miközben az LNG-szankciókat jóváhagyták, tárgyalások folynak egy másik javaslatról, amely az orosz szankciókat Fehéroroszországra is kivetné. Németország és Franciaország akadályozza ezeket a terveket, mert attól tartanak, hogy azok hatással lesznek a luxuscikkek értékesítésére.

Az EU az ukrajnai invázió óta mintegy kétharmadával csökkentette függőségét az orosz gáztól. Ugyanakkor továbbra is importál és továbbértékesít orosz cseppfolyósított földgázt, ami jelentős kellemetlenséget jelent a blokk számára, mivel megpróbálja kiéheztetni a Kreml hadipénztárát. Az új szankciók várhatóan a Kreml által tavaly felvett 8 milliárd eurós LNG-nyereség mintegy negyedét érintik.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagy hír Brüsszelből: sok százmilliárd forintnyi EU-pénz jöhet karácsonyig