Besokallt az EU, semmibe veszik a magyar vétót
Uniós források

Besokallt az EU, semmibe veszik a magyar vétót

Az Európai Unió jogi megoldást dolgozott ki annak érdekében, hogy negligálja Magyarország vétóját az orosz befagyasztott vagyonból származó nyereség felhasználása ellen, hogy fegyvereket vásároljon Ukrajna számára – írja a Financial Times. Ez a lépés szabaddá teheti az utat a G7-ek számára, hogy 50 milliárd dolláros hitelt nyújtsanak Kijevnek és ne kelljen megvárni az EU konszenzusos döntését.

Magyarország akadályozza azt az uniós és G7-es tervet, amely lehetővé tenné az Európai Unió számára, hogy évente 2,5-3 milliárd eurót küldjön a szankciók által befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből ukrajnai segélyezésre. Márciusban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az 50 milliárd euró értékű vagyon újrabefektetéséből származó összeg 90%-át Ukrajna számára fegyverek beszerzésére fordítsák, a fennmaradó 10%-ot pedig az uniós költségvetésbe utalják a védelmi ipar megerősítésére.

Kiterjedt viták után az uniós nagykövetek május 8-án politikai konszenzusra jutottak a javaslatról. Magyarország azonban egyedüliként meg akarta vétózni a kifizetéseket felgyorsító jogszabály megalkotását. Végül a május 21-i csúcson tartózkodott a kérdésben.

Az EU vezető diplomatája, Josep Borrell a Financial Timesnak vasárnap kifejtette, hogy mivel Magyarország tartózkodott a korábbi megállapodásnál, amely az Oroszország befagyasztott vagyonából származó bevételek elkülönítéséről szólt,

nem lehet része a pénz felhasználásáról szóló döntésnek.

A jogi kiskapuról azt mondta, hogy bonyolult, sok részletszabályra kiterjed, de Borrell szerint teljesen szabályos és működik.

Ez az Orbán-kormány megkerülésére irányuló stratégia egy olyan akadályt is elháríthat, amely megnehezítheti a G7-ek azon erőfeszítéseit, hogy az orosz eszközökön generált profitot fedezetként használva decemberig 50 milliárd dolláros hitelt vegyenek fel Kijev számára. Erről a vezetők a hónap elején Olaszországban tartott csúcstalálkozón döntöttek, a hitelt pedig a jövőbeni bevételekből kívánják visszafizetni.

Mint azt a Financial Times is kiemeli, a magyar kormány összesen hét másik, Kijev felfegyverzésével kapcsolatos uniós döntést is blokkol, mintegy 6,6 milliárd euró értékben.

Magyarország azonban még mindig blokkolhatja az uniós szankciókat, amelyek értelmében az orosz vagyonelemeket zárolják. Ezt a döntést az EU 27 országának félévente egyhangúlag meg kell újítania, a következő határidő szeptember közepén jár le. Borrell kijelentette, hogy Brüsszel a NATO által Orbán Viktor miniszterelnökkel múlt héten kötött megállapodáshoz hasonlót – vagyis hogy Magyarországnak nem kell részt vennie az Ukrajnával kapcsolatos esetleges NATO-missziókban – ajánlott a magyar kabinetnek, de azt egyelőre elutasította a kabinet. A magyar kormány nem kívánt nyilatkozni.

Címlapkép: Josep Borrell Fontelles, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság erősebb Európáért felelős alelnöke beszél a 21. Shangri-La párbeszéd harmadik plenáris ülésén a szingapúri Shangri-La Hotelben 2024. június 1-jén. A fotó forrása: EU.

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orban viktor giorgia meloni