Uniós források: itt az EU 79 250 milliárd forintos ajánlata
Uniós források

Uniós források: itt az EU 79 250 milliárd forintos ajánlata

Az Európai Bizottság 2025-re 199,7 milliárd eurós (mintegy 79 250 milliárd forintos) éves uniós költségvetést javasolt, amelyet a NextGenerationEU becsült 72 milliárd euróval egészít ki. A közös büdzsé célja az EU politikai prioritásainak támogatása, a zöld és digitális átmenet elősegítése, a munkahelyteremtés, valamint Európa stratégiai autonómiájának és globális szerepének megerősítése.

A legfontosabb előirányzatok között szerepel a közös agrárpolitikára szánt 53,8 milliárd euró, a regionális fejlesztésre és kohézióra szánt 49,2 milliárd euró, a nemzetközi partnerségekre szánt 16,3 milliárd euró, valamint a kutatásra és innovációra szánt 13,5 milliárd euró.

A költségvetés továbbá folyamatos támogatást nyújt a szíriai menekültek, a déli szomszédság és a Nyugat-Balkán számára, valamint stabil és kiszámítható támogatást nyújt Ukrajnának. A költségvetési tervezet az Unió hosszú távú költségvetésének részét képezi, és a költségvetési hatóságnak még az év vége előtt hivatalosan el kell fogadnia – írja a Bizottság.

A javasolt költségvetés a különböző uniós prioritásokra összpontosít, a különböző ágazatoknak szánt előirányzatokkal. Például 4,6 milliárd eurót különítettek el európai stratégiai beruházásokra, többek között az európai összekapcsolódási eszközre, a digitális Európa programra és az InvestEU-ra.

Emellett 2,1 milliárd eurót szánnak az űrkutatásra, elsősorban az európai űrprogramra. A rugalmasságra és az értékekre 11,8 milliárd euró jut, amelyből a NextGenerationEU, az Erasmus+, valamint a művészek és alkotók támogatásának növekvő hitelfelvételi költségeire fordítanak forrásokat. A környezetvédelemre és az éghajlat-változási tevékenységre 2,4 milliárd eurót különítettek el, amelyből jelentős részt kap a LIFE program és az Igazságos Átmeneti Alap.

Magyar szempontból fontos, hogy

a határvédelemmel és a migrációval kapcsolatos uniós kiadásokkal is foglalkoznak, amelyekre 2,7 milliárd eurót, illetve 2,1 milliárd eurót különítettek el – ez összesen 1900 milliárd forintot jelent.

Az Európai Védelmi Alap és a Katonai Mobilitási Alap 1,8 milliárd eurót kap a védelmi kihívások kezelésére. Végül a költségvetés tartalmazza az egységes piac, az EU4Health, az uniós polgári védelmi mechanizmus, a biztonság és a biztonságos műholdas kapcsolatok finanszírozását is.

A 2025-re vonatkozó közös uniós költségvetési tervezet az Unió 2020 végén elfogadott és 2024 februárjában módosított hosszú távú költségvetésének része, beleértve a későbbi technikai kiigazításokat is. A jövő évi EU-büdzsét a költségvetési hatóságnak még az év vége előtt hivatalosan el kell fogadnia.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
berlaymont, európai bizottság, eu, európai unió, uniós források, európai tanács