Előfizetői tartalom

Az EU az asztalra csapott, Kína pedig fegyvertelen marad

Tavaly több mint 15 év után először csökkent az Európai Unió kereskedelmi deficitje Kínával szemben. Ebben már szerepe volt az Európai Bizottság kockázat- és kitettségcsökkentési lépéseinek, de olyan külső tényezőknek is, mint az energiaválság. Brüsszel hamarosan több büntetővámot is kivethet, hogy megvédje a belső piacát a kínai áruk dömpingjétől, amire Peking csak korlátozottan tud majd reagálni. A legvalószínűbbnek ezért az látszik, hogy protekcionista intézkedések helyett végül tárgyalóasztal mellett alakítják ki az új kereskedelmi kapcsolatrendszert.

Az Európai Unió egyre összetettebb geopolitikai környezetben próbál navigálni, amelyet olyan sokkhatások bonyolítanak, mint a Covid-19 világjárvány és a 2022-ben indult Ukrajna elleni orosz agresszió. A feszültségek egyre nőnek az olyan globális szereplők között, így az EU, az USA és Kína között. A felek pedig agresszív stratégiákat alkalmaznak a beruházások és a technológiai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés