Előfizetői tartalom

Elrettentő uniós haderőt mozgosítanának – Brüsszel asztalán az új terv

Az Európai Politikai Tanulmányok Központja (Centre for European Political Studies, CEPS) új menetrendet javasolt az EU bővítésére, amelynek célja, hogy a kontinens előtt álló geopolitikai, irányítási és politikai kihívásokra megoldást kínáljon. Az Európai Bizottság elé terjesztett terv az államszövetség újabb jelentős keleti bővítését terelné új mederbe, hogy Ukrajna csatlakozása mellett az elhalt, főleg balkáni országokkal folytatott tárgyalásokat is kimozdítsák tetszhalott állapotukból. Az intézményi reform részeként a Magyarország kapcsán gyakran előkerülő vétójogot is elvennék.

Az új menetrend, amely a következő többéves pénzügyi keret időszakára (2028-34) vonatkozna, egységes keretet biztosít az EU és annak szakpolitikái fejlődéséhez, a tagjelölt országok biztonságát és jogállamisági fejlődését garantálná, mindehhez egy reális költségvetési perspektívát kínálva. A rendszer három pillérre támaszkodik: hiteles uniós biztonsági garanciák...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés