Orbán Balázs a magyar uniós kilépés esélyeiről beszélt
Uniós források

Orbán Balázs a magyar uniós kilépés esélyeiről beszélt

Portfolio
A magyar kormánypártok által szervezett brüsszeli konferencia elleni rendőrségi fellépésről, az Európai Parlament politikai dinamikájáról, valamint az ország esetleges kilépésével kapcsolatban is nyilatkozott Orbán Balázs, a kormányfő politikai tanácsadója csütörtökön a brüsszeli EU-csúcson.

Orbán Balázs hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét az EU-tagság mellett, kijelentve, hogy az országnak nincs meg az a „luxusa, hogy kilépjen az EU-ból, mint a britek”, mivel szerinte tagállamként és gazdasági súlyát tekintve is jóval kisebb, mint az Egyesült Királyság.

Az uniós parlamenten belüli változó politikai dinamikáról elmondta, hogy szerinte a baloldal, a zöldek és a liberálisok egyre nagyobb teret nyernek, és jelentős nyomást gyakorolnak a konzervatívokra a néppártban. Erre az elmozdulásra válaszul a konzervatív erők összefogására szólított fel, ami az EU politikai spektrumán belüli egyensúly fenntartásához szükséges – derül ki a Politico beszámolójából.

A tanácsadó a változó politikai környezet példájaként említette a jobboldali National Conservativism konferencia közelmúltbeli példáját, amelyet Brüsszel város polgármestere többször is megpróbált meghiúsítani: sok helyszín eleve nem vállalta az esemény megtartását, majd mikor az hétfőn elkezdődött, a rendőrök állították le, mivel a városvezető a közrend megzavarására alkalmasnak nevezte azt. A lépés ellen felszólalt a belga miniszterelnök, Alexander De Croo, aki szerint ez a szólásszabadsággal ellentétes lépés volt a hatóságoktól. Végül a rendezvény kedden folytatódhatott olyan felszólalókkal, mint a brexitet leghangosabban hirdető Nigel Farage, vagy a francia szélsőjobb egyik vezető alakja, Éric Zemmour.

Orbán Balázs a rendőrségi fellépést veszélyesnek és elfogadhatatlannak minősítette, jelezve, hogy határozottan fellépnek a konzervatív nézetek mellett a jövőben is.

Emellett a magyar kormány fenntartásait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy több hatáskört ruházzanak át az Európai Bizottságra olyan kérdésekben is, mint a versenyképesség, amelyet Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke javasolt a belső piaci reform részeként. A magyar politikai tanácsadó úgy véli, hogy egy ilyen lépés az EU-n belüli hatalom központosítását jelentené, ami aggasztó lenne.

Címlapkép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a új könyvének, a Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája címû kötet bemutatóján Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Hunyadi Mátyás-termében 2023. december 12-én. Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
adózás adó kettősadózás adórendszer adótörvény beszámoló szja szja-bevallás