Előfizetői tartalom

Atomreneszánsz felé tesz lépéseket az Európai Unió

Portfolio
Az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozójára látogatott több uniós tagállami vezető, sőt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Az orosz-ukrán háború utáni atomreneszánsz elől pedig elhárulhat egy újabb akadály, ha von der Leyen is a nukleáris energia ügye mellé áll. A belga miniszterelnök pedig azért lobbizik, hogy a nukleáris energiával kapcsolatos beruházásokat is tiszta energiaforrássá nyilvánítsa az EU, így lehetővé téve, hogy uniós forrásokkal támogassák a fejlesztéseket.

Az Európai Unió eddig nem számolt az energetikai átmenetben a nukleáris termelőkkel. A két évvel ezelőtt elfogadott EU-s taxonómia szigorú feltételek mellett csak átmeneti energiaforrásoknak minősítette az atomenergiát, ráadásul nem is minden beruházásnál adja meg ezt a jelzőt, hanem csak akkor, ha sok kitétel miatt szükséges, hogy nukleáris termelőket használjanak a megújulók...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés