Előfizetői tartalom

Az EU teljes átalakítására készülnek a tagállamok, a Bizottság is szó nélkül maradt

Portfolio
Az uniós ügyekért felelős miniszterek kedden összeülnek, hogy megvitassák az Európai Tanács közelgő csúcstalálkozójának napirendjét, és a lehetséges bővítésről szóló megbeszélések mellett beszéljenek az ehhez szükséges EU-s intézményi reformokról. Miközben Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok integrációja már elindult, az unió működési kereteit át kell alakítani, hogy az alkalmas legyen egy 30-32 tagból álló államszövetség kezelésére. A fókuszban van a vétójog kérdése is, amelyet a legtöbb ország már jelentősen korlátozna. Az Európai Bizottságnak egyelőre nincs reformjavaslata.

A bővítésre való felkészülés háttérbe szorult, különösen az európai választások közeledtével, mivel az európai mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatások esetleges csökkentésének megvitatása továbbra is politikailag érzékeny kérdés. Az Európai Bizottság eredetileg februárra tervezett közleménye a bővítést megelőző reformokról késik, és a tartalma felhígult...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés