Portfolio signature

A kormány szerint megvagyunk uniós források nélkül, de tényleg?

Az MKIK gazdasági évnyitó konferenciáján Orbán Viktor kormányfő, valamint Varga Mihály és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterek is nyilatkoztak a kormány gazdaságpolitikájáról. Az uniós forrásokról csak érintőlegesen beszéltek, de ezek alapján egyrészt nem aggódnak amiatt, hogy a jogállamisági viták miatt egyelőre nem utal az Európai Bizottság, másrészt amire mégis uniós forrást használnának, ott kérdéses, hogy ez lehetséges-e. De a fő kérdés: milyen károk érik Magyarországot, ha nem jönnek uniós források?

A módosított idei költségvetés szerint a kormány 2194,05 milliárd forintnyi forrásbeáramlást vár az Európai Uniótól érkező támogatásokból. A bevételeknél a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) 325,44 milliárdot tesz ki, a 2021-2027-es költségvetés pedig 479,97 milliárdot, a maradék a nem felfüggesztett agrártámogatásokból, közvetlen forrásokból és a 2014-2020-as büdzséből érkezik.

A januárban bemutatott büdzséátírásnál már az meglepő volt, hogy mind a két tételnél lefelé módosították a várakozásokat a tavaly nyáron elfogadott változathoz képest, amely még összesen 904 milliárd forintot várt Brüsszelből. Ehhez képest idén csak alig valamivel több mint 805 milliárddal számoltak.

De akkor azt lehetett várni, hogy miután decemberben az RRF- és a partnerségi megállapodásokat is sikerült aláírni, valamint az Orbán Viktor vezette kabinet március 31-ig ígérte az utalások felfüggesztését megszüntető igazságügyi reformot és a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályainak módosítását, hogy a kifizetések menetéről mostanra már tisztább lesz a kép.

Erről olvashatsz ebben a cikkben:

  • Mi utal arra, hogy a kormány nem számol az uniós források megérkezésével?
  • Milyen finanszírozásból épülhetnek az Orbán Viktor által bejelentett új gázerőművek?
  • Mit fizet az EU és mit nem a gázipari fejlesztéseknél?
  • Honnan lesz pénz, ha nem fizet az EU?
  • Milyen kockázatokkal jár, ha nem jönnek uniós források?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés