Portfolio signature

Hatalmas adag pénzt küldött Magyarországnak Brüsszel, felpörgette a pénzosztást a kormány

Mintegy 360 milliárd forintnyi EU-támogatást küldött október elejétől november elejéig Magyarországnak az Európai Bizottság a 2014-2020-as fejlesztési időszak terhére, azaz még azt megelőzően, hogy pénteken egy fontos lépéssel közelebb kerültünk a hazánk ellen készülő jogállamisági eljáráshoz – derült ki a Portfolio számításaiból. A közel 1 milliárd eurós brüsszeli pénzküldés a július-augusztusi még ennél is nagyobb adagnyi pénzátutalást követte, de nagy kérdés, hogy a felerősödő jogállamisági viták mellett lesz-e ennek folytatása még idén. Mindenesetre a beözönlő brüsszeli pénzeknek is van abban szerepe, hogy szintén október elejétől november elejéig ritkán látott tempóra, 400 milliárd forintra felpörgette itthon a régi és új uniós ciklus támogatásainak kifizetéseit a kormány. Emiatt már a kerek 10 ezer milliárd forintos (!) határt is átlépték itthon a kiutalások, de amint a kintről érkező és az itthon kifizetett pénzek nagyságából is látszik: ezúttal nem az EU-pénzek miatt szállt el októberben az államháztartási deficit.

Megint jött 1 milliárd euró – jól állunk az uniós mezőnyben

Október 5-től november 9-ig 17,24 milliárdról 18,22 milliárd euróra, azaz gyakorlatilag 1 milliárd euróval, kb. 360 milliárd forinttal ugrott a 2014-2020-as fejlesztési EU-pénzek brüsszeli átutalási számlálója Magyarország kapcsán. Ez éppen akkora összeg, mint amelyet augusztusi cikkünkben vetítettünk előre, amikor arról emlékeztünk meg, hogy mintegy 400 milliárdos átutalás érkezett Brüsszelből.

A most kapott brüsszeli pénzzel oda jutottunk, hogy a 25,4 milliárd eurónyi teljes 7 éves kohéziós politikai keretnek immár a 71,7%-át le tudta hívni Magyarország, miközben az EU-átlag 61%-on áll.

teljes lehivas Brusszelbol211119
A Magyarországnak járó 2014-2020-as felzárkóztatási források százalékos lehívási aránya az egyes évek végén és most, illetve uniós zászkóval az uniós átlagos lehívási arány.

Magyarország ezzel a csaknem 72%-os lehívási eredménnyel a harmadik legjobb helyen áll az EU-tagok körében, előttünk csak az írek és a görögök állnak.

Miről szól ez az elemzés?

  • Az újabb nagy brüsszeli átutalás alapján körbejárjuk, hogy melyik a nagyobb esélyű: folytatódik-e a 2014-2020-as pénzek folyósítása, vagy sem.
  • Összefoglaljuk, hogy hogyan áll most itthon az EU-támogatások kifizetése.
  • Rámutatunk arra, hogy végülis miért kell 4 ezer milliárd forinttal többet (!) elköltenie itthon a kormánynak annál a pénznél, mint amit Brüsszelből kapunk.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés