Előfizetői tartalom

Szijjártó Péter: nincs változás a magyar-lengyel álláspontban, "jogunk van vétót emelni"

Portfolio
„A magyar álláspont nem új, évek óta változatlan: elutasítjuk az uniós támogatások jogállamisági, politikai szempontokkal való összekötését”, így „Magyarországnak és Lengyelországnak is joga van ebben a kérdésben vétót emelni” – így reagált ma délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy élő Facebook-videóban arra a felvetésre, hogy délelőtt egy uniós diplomata legkésőbb holnapig adott időt arra, hogy a két kormány jelezze: kitart-e a költségvetési vétója mellett, mert ha igen, akkor a B terv szerint tovább lépnek.

Szijjártó a videóban a 7:15-től kezdődő blokkban leszögezte: azért van joga a vétóhoz a két tagállamnak, mert meglátásuk szerint az uniós alapszerződést sértő módon akarnak elfogadtatni többségi szavazással olyan döntést, amiről az európai szerződések világosan kimondják, hogy csak egyhangúan, minden tagállam hozzájárulásával lehet. Ezzel arra utalt, hogy a jogállamisági...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés