Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt
Ingatlan

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Portfolio
A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a maximális jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.
Az első összefoglaló szakmai konferencia, ahol minden oldal (közvetítők, bankok, MNB, Minisztérium, külföldi közvetítő) képviselteti magát a Portfolio.hu és a legnagyobb közvetítő partnereket tömörítő Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége (FPKOSZ) együttműködésében tartandó rendezvényen.

Változnak az adósságfékszabályok

Az MNB 2025. januártól az adósságfék előírások zöld differenciálása útján is támogatja a zöld lakáshitel-termékek megjelenését, és növeli a zöld fedezetek és hitelcélok iránti fogyasztói keresletet – közölte a jegybank. 

A zöld ingatlanok (praktikusan minden új építésű lakás - a szerk.) banki finanszírozásának elősegítése érdekében az MNB 2025. januártól a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program (ZTP) feltételei alapján meghatározott zöld fedezetek és hitelcélok esetében enyhébb adósságfék limitek alkalmazásáról döntött:

  • A hitelfedezeti (HFM) limit a főszabály szerinti 80 százalékról 90 százalékra emelkedik.
  • A jövedelemarányos (JTM) limit jövedelemtől függetlenül 60 százalékra emelkedik a legalább 10 éves kamatrögzítésű zöld forinthitelek esetén.

Arról, hogy a 10%-os önerő várható kiterjesztése mit jelent, alábbi két elemzésünkben részletesen is írtunk már:

mnb1
mnb2

Amúgy stabil a bankrendszer

A hétfőn közzétett, évente megjelenő Makroprudenciális jelentés szerint az MNB makroprudenciális politikája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazai bankrendszer a jelenlegi bizonytalan makrogazdasági és geopolitikai környezet mellett is stabilan tölti be gazdaságfinanszírozó szerepét.

A bankok tőke-, likviditási és finanszírozási helyzete megfelelő.

A bankrendszer ellenállóképességét erősíti és a felmerülő új kihívásoknak való rugalmas megfelelést támogatja a prudenciális keretek folytatódó fejlesztése a következő lépésekkel: a feloldható tőkepufferek időszerű előírása, a finanszírozási elvárások kockázatarányos módosítása, a zöld szempontok szabályozói előírásokba való beépítése, valamint a kiberkockázatok és az azokhoz kapcsolódó nemzetközi szabályozási irányok fokozott monitoringja.

A kiadvány tartalmazza az elmúlt egy év makroprudenciális intézkedéseit, a piaci szereplők alkalmazkodását és a szabályozói lépések hatásait. Kiemelt témaként foglalkozik a makroprudenciális tőkepuffer-követelményekkel, a fiatal elsőlakás-vásárlókra vonatkozó kedvezőbb HFM limitek igénybevételével, a zöld szempontok adósságfék előírásokba való beépítésével, a klíma- és kiberkockázatok pénzügyi stabilitási és szabályozói jelentőségével, valamint az elmúlt 10 évben realizálódott ciklikus kockázatok makroprudenciális kezelésének eredményességével.  

A 2024. évi kiadvány a következő fő üzeneteket tartalmazza:

  1. Az anticiklikus tőkepufferráta (CCyB) meghatározása során vizsgált indikátorok a hitelezés fokozatos élénkülése ellenére is a túlfűtöttséggel összefüggő kockázatok csökkenését jelzik. Ugyanakkor a továbbra is magas geopolitikai és makrogazdasági bizonytalanság miatt kiemelten fontos az erős bankrendszeri tőkehelyzet fenntartása és a válságidőszakban feloldható tőkepufferek időszerű felépítése. Ennek megfelelően a 2024. július 1-jétől alkalmazandó 0,5 százalékos mértékű CCyB követelményt tovább erősítve az MNB 2025. július 1-jétől a túlfűtöttségi kockázattal még nem jellemezhető, semleges kockázati környezetben is minimum 1 százalékos CCyB-rátát határoz meg. A bankok erős tőkehelyzetének és kiemelkedő profitabilitásának köszönhetően az intézkedés nincs érdemi negatív hatással a bankrendszer hitelezési kapacitására.
  2. A kereskedelmiingatlan (CRE) hitelezéssel összefüggő, pénzügyi stabilitási szempontból figyelendő, de jelenleg még nem túlzott mértékű kockázatok kezelésére az MNB 2023. júniusában a koronavírus-járvány kitörésekor felfüggesztett rendszerkockázati tőkepuffer (SyRB) megelőző célú felülvizsgálatáról és újraaktiválásáról döntött 2024. július 1-jétől. A problémás portfóliók alacsony szintje miatt 2024. július 1-jétől egy bank esetében sem volt szükséges effektív követelmény előírása. A tőkepufferráták értékét az MNB évente vizsgálja felül.
  3. Az MNB 2023. évi felülvizsgálata során sem változtatott a hazai rendszerszinten jelentős intézmények (O-SII) körén. A rendszerszinten jelentős bankoknak 2024-től az előirányzott pufferráta célszintek teljes egészének meg kell felelniük; ezzel a koronavírus járvány eleji feloldást követő fokozatos puffer-visszaépítés lezárult. A jövőben az MNB továbbra is kiemelt figyelemmel követi a rendszerszinten jelentősnek még nem minősíthető, de gyorsan növekvő és egyes piacokon fontos szerepet játszó középbankok kockázatait.
  4. A fokozódó hitelezési aktivitás mellett sem azonosítható a háztartások túlzott eladósodása. A hitelfelvevők átlagos jövedelmi megterheltsége az alacsonyabb kamatkörnyezetben mérséklődött. Ezzel egyidőben a hitelfelvevők fedezeti megterheltsége újból emelkedik, de nem mutat túlzott kockázatvállalást. Ebben részben szerepet játszik a 2024. januártól az elsőlakás-vásárlók számára elérhető alacsonyabb önerő elvárás kismértékű, de növekvő kihasználása is.
  5. A bankok a likviditásfedezeti ráta (LCR) és nettó stabil forrásellátottsági ráta (NSFR) követelményt a korábbi évekhez hasonlóan biztonságos pufferekkel teljesítik. A szektorszintű LCR elmúlt éves alakulásában továbbra is döntő szerepe volt a jegybanknál elhelyezett betétek utáni kamatjövedelmek likviditásbővítő hatásának, valamint a hitelállomány bővülését meghaladó mértékű betétállomány-növekedésének. A növekvő kamatkockázatokra és a 2023. év eleji nemzetközi banki csődeseményekre is reagáló felügyeleti hatáskörben megerősített LCR követelmények is érdemben erősítették a prudens likviditáskezelést.
  6. Az MNB a továbbra is kedvezőtlen jelzáloglevél-piaci körülményekre tekintettel határozatlan időre elhalasztotta az új deviza jelzáloglevél-alapú forrásokra vonatkozó, eredetileg 2024. október 1-jétől hatályba lépő zöld elvárást a Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) szabályozás vonatkozásában. A többi makroprudenciális célú finanszírozási limit esetében pedig egységes, 100 Mrd Ft értékű, mérlegfőösszeg alapú de minimis küszöböt vezetett be a rendszerkockázatot nem jelentő intézmények szabályozói terheinek enyhítése érdekében.
  7. A hitelintézetek az MNB által szanálási feladatkörében előírt MREL-követelményeket 2024. január 1-jével teljesítették. A szanálási tervek kidolgozásával, továbbá a sikeres szanálás forrásaiként szolgáló MREL-követelmények teljesítésével a szanálási felkészülés új szintre lépett.
  8. A pénzügyi stabilitás fenntartásához a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom erősítésén keresztül hozzájáruló fogyasztóvédelmi tevékenysége keretében az MNB az elmúlt évben felhívta a figyelmet a késedelmes hitelügyletek kezelésével és az online személyihitel-nyújtással kapcsolatos intézményi gyakorlatok hiányosságaira. Ezen túl a hazai pénzforgalom szereplőinek szóló vezetői körlevelek kibocsátásával további lépéseket tett a kibercsalások visszaszorítása érdekében.
  9. Az MNB zöld mandátumával összhangban kiemelt figyelmet fordít az éghajlatváltozásból eredő pénzügyi stabilitási kockázatok és a potenciális szabályozói lehetőségek értékelésére. Az energetikailag hatékony ingatlanok finanszírozását az MNB 2025. január 1-jétől a adósságfék előírások zöld differenciálása (kedvezőbb limitek) és 2025. áprilistól a Minősített Fogyasztóbarát keretrendszer zöld szempontú felülvizsgálata útján is támogatja.
  10. Az online banki folyamatok térnyerésével és a technológia fejlődésével a kiberincidensek nemzetközi szinten és Magyarországon is egyre gyakoribbak és súlyosabbak. Bár hazánkban egyelőre leginkább fogyasztóvédelmi kérdésről beszélhetünk, a kiberkockázatok pénzügyi stabilitási vetületét és a kapcsolódó szabályozói lehetőségeket a nemzetközi szervezetek, valamint az MNB is kiemelt figyelemmel követi.
  11. A 2008-2009-es gazdasági világválság óta több esetben is (gazdasági és pénzügyi fellendülés, koronavírus-világjárvány, az orosz-ukrán háború, magas inflációs környezet) megmérettetésre került a makroprudenciális eszközrendszer. Az erősödő szabályozói követelményeknek, a bevezetett makroprudenciális előírásoknak és a szigorodó felügyeleti gyakorlatnak is köszönhetően a hazai bankrendszer felkészülten nézett szembe a felmerülő kihívásokkal. A tapasztalatok alapján a makroprudenciális eszköztár hatékonysága az adósságfék előírások finomhangolása, a feloldható tőkepuffer-követelmények mielőbbi felépítése és a finanszírozási előírások piaci helyzettől függő erősítése útján lehet tovább javítható.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
new york manhatan