Napokon belül nagy változásokról döntenek a budapesti lakáspiacon
Ingatlan

Napokon belül nagy változásokról döntenek a budapesti lakáspiacon

Portfolio
A Fővárosi Közgyűlés következő ülésén dönthetnek a lakhatási válság felszámolására tett javaslatokról. A képviselők az SZMSZ-t is módosíthatják, de egyelőre nem lesznek helyettesei a főpolgármesternek - számolt be az InfoStart.
A hazai ingatlanpiac ünnepe! - Az elmúlt egy év legkülöngesebb piaci teljesítményei és az elmaradhatatlan üzleti networking! Részletekért kattints!

Jövő szerdán tartja első rendes ülését a Fővárosi Közgyűlés, amelynek napirendjén szerepel a főváros lakáspolitikai koncepciója. Eddig uniós pénzből tervezték ennek a megvalósítását, most azonban kormányzati támogatásra is számítanak.

"A koncepció része a lakásügynökségi rendszer, az üresen álló, felújításra szoruló lakások felújítása és mobilizálása a lakáspiacon, valamint a volt iskolaépületek átalakítása önkormányzati bérlakásokká. A program nem tudott elindulni, bár több éve megtárgyalták az Európai Bizottsággal és a kormánnyal is, de amíg a kormány rá nem eszmélt, hogy lakhatási válság van, még társadalmi vitára sem bocsátotta ezeket az anyagokat" – mondta Kiss Ambrus az InfoRádióban.

A Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója hozzátette, hogy jó iránynak tartja azt, hogy a rövidtávú lakáskiadásnál korlátozást vezet be a kormány, ugyanakkor úgy látja, hogy

az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokban lakók budapesti lakásvásárlására is moratóriumot kellene bevezetni legalább 2026 végéig.

"A javaslatcsomag részeként elindítanának egy panelfelújítási programot is, amelyhez a főváros és a kerületek összesen ötmilliárd forinttal járulnának hozzá. Az önrésszel és hitellel kiegészülve így létrejöhetne egy több mint tízmilliárd forintos felújítási alap" – tette hozzá.

A következő fővárosi közgyűlésen sem fognak főpolgármester-helyettest, illetve -helyetteseket választani, de az SZMSZ módosítása ismét napirendre kerül. Kiss Ambrus szerint számos javaslat érkezett a testület működésével kapcsolatban, ezek közül a Budapestinfóra vonatkozót emelte ki.

A főpolgármester javaslatot tesz a közgyűlésnek a fővárosi cégek lejáró mandátumú igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tagjainak pótlására, de a cégvezetők kinevezése egyelőre nincs napirenden, hiszen utóbbiakkal határozatlan idejű szerződést kötöttek, így törvényesen látják el feladatukat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óraátállítás 2024: kezdődik a téli időszámítás
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
karácsony gergely property market reloaded konferencia