Betiltaná a főváros a kínai és más állampolgárok lakásvásárlását
Ingatlan

Betiltaná a főváros a kínai és más állampolgárok lakásvásárlását

Portfolio
A kormányzat Új Gazdaságpolitikai Akciótervének lakáspiaci pontjai után a főváros is új javaslatokkal állt elő a lakhatási válság kezelésére. Ennek keretében hosszabb időre megtiltaná az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli állampolgároknak a lakásvásárlást - írja a Világgazdaság.

Lakáspolitikai koncepciót fogadhat el a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán, amiről nemrég Kiss Ambrus, a főpolgármesteri hivatal főigazgatója beszélt. Miután Budapest vezetősége is fel kíván lépni a lakhatási válsággal szemben, Karácsony Gergely egy tíz pontból álló programot terjeszt be, amelyhez a kormány támogatását is kérik.

Ebben szerepel többek között, hogy a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati felhívásai még idén jelenjenek meg, de a főváros egyetért a rövidtávú lakáskiadás szabályozásával is, hangsúlyozva, hogy a kormány a hatálybalépésre a lehető legrövidebb felkészülési időt adja. A főváros emellett támogatja, hogy a rövidtávú lakáskiadás adóterhei növekedjenek, de a hosszú távúnál adócsökkentést javasolnak:

  • az egy évnél hosszabb lakáskiadásnál a turisztikai célú átalányadó fele teljesüljön
  • a három évnél hosszabb lakáskiadás pedig legyen jövedelemadó-mentes

Ezzel ösztönöznék lakáskiadásra azokat, akiknek jelenleg üresen álló lakás van a birtokában.

A legnagyobb visszhangja viszont kétségkívül annak a javaslatnak lesz, miszerint a főváros felvetette a kormánynak, hogy

az EGT-térségen kívüli állampolgárok esetében a budapesti lakásvásárlásra kétéves moratóriumot vezessen be.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) az EU és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagjai által létrehozott intézmény, az unió egységes piacának kiterjesztése. A javaslat arra utal, hogy az ezen kívüli országok állampolgárai ne vásárolhassanak Budapesten ingatlant.

Az év legnagyobb ingatlanpiaci teljesítményeit díjazza a szakma november 28-án a Property Awards 2024-en. Részletekért kattints!

Kiket érintene a döntés?

Tavaly összesen közel 3000 EU-n kívüli lakásvásárló nyújtott be kérelmet magyarországi lakás vásárlására. A korábbi évek statisztikái szerint ezt legnagyobb számban a kínai és vietnámi vásárlók teszik meg.

2021-ben mintegy 500, 2022-ben több mint 800 kínai vásárolt Magyarországon - többségében Budapesten - lakóingatlant,

de a vietnámiak is évente 200-300-as nagyságrendben vásárolnak lakást.

Mindkét nemzet polgárai a drágább, budapesti ingatlanokat választják, 2022-ben a vietnámiak átlagosan több mint 70, a kínaiak pedig 63 millió forintért vettek lakást.

2023-ban az orosz-ukrán háborúnak is szerepe lehetett abban, hogy az orosz vásárlók száma erősödött, a kínaiak (akik tavaly 647 lakást vásároltak meg) után ők állnak a második helyen, miközben az ukrán lakásvásárlók száma is erős, az EU-n kívüli országok közül tavaly ők a harmadik helyen álltak.

A program tehát két év alatt akár 6000 lakásvásárlót is érintene, ugyanakkor olyan kérdések is felmerülhetnek, hogy mindez hogyan fér majd össze a vendégbefektetői, azaz a Golden Visa programmal, amely kimondottan azon EU-n kívüli állampolgárokat célozza, akik többek között nagyértékű ingatlanba is befektetnének Magyarországon.

Plusz egy javaslat

A fentiek mellett a főváros azt is kezdeményezi a kormánynál, hogy töröljék el azt a rendeletet, amely az új lakások építéséhez parkolóhelyek létrehozását írja elő, mert ez akadályozza a korábbi épületek funkcióváltásának lehetőségét.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
karácsony gergely property market reloaded konferencia