Megjelent a jogszabálytervezet: nem biztos, hogy csak Budapestet érinti az Airbnb-piac szabályozása
Ingatlan

Megjelent a jogszabálytervezet: nem biztos, hogy csak Budapestet érinti az Airbnb-piac szabályozása

Portfolio
Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány az Airbnb-rendelet budapesti szigorítására vonatkozó jogszabálytervezetet. Ahogy tegnapi cikkünkben írtuk, a tervezet lényege, hogy két éven keresztül - 2025-ben és 2026-ban - nem lehet új nyilvántartásba vételt kezdeményezni rövidtávú lakáskiadás céljából, valamint a mostaninál jelentősen magasabbra - mintegy négyszeresére - emelkednek a rövidtávú lakáskiadással foglalkozó átalányadózók adóterhei. Ez utóbbinál ugyanakkor a vendégéjszakák száma lesz a meghatározó, vagyis elméletben akár a fővároson kívül más településeket is érinthetne a döntés.

Társadalmi egyeztetésre bocsátották a fővárosi Airbnb-szolgáltatás szigorításáról szóló jogszabálytervezetet, melynek értelmében két jelentős változás várható.

Egyrészt a személyi jövedelemadóról szóló törvény változtatása értelmében

a tételes átalányadó évi összege lakószobánként 150 ezer forint lesz azokon a településeken, ahol a tárgyi adóévet megelőző második évben a vendégéjszakák száma meghaladta a 2 milliót,

ahol ezt nem éri el, ott marad a 38 400 forint.

Nincs tehát kiemelve, hogy csak Budapesten jön adóemelés, ugyanakkor 2023-ban a fővároson kívül egyik településen sem érte el a 2 millió főt a vendégéjszakák száma, a második helyen álló Siófokon ez 1,12 millió, Hajdúszoboszlón 1,11 millió, Hévízen pedig 1,07 millió volt.

Az állami adó- és vámhatóság a honlapján minden év január 31-ig közzéteszi azon települések listáját, ahol a KSH adatai alapján a tárgyévet megelőző második évben az éves vendégéjszakák száma meghaladta a 2 milliót. Első alkalommal ezt 2025. január 15-ig teszi közzé.

Lakószobának minősül méretétől függetlenül az a helyiség, amelyben legalább egy fekhely (ágy vagy alvásra használt egyéb bútor) elhelyezhető. Az adót ingatlanonként legalább egy lakószoba után meg kell fizetni.

Másrészt a jogszabálytervezet szintén fontos pontja a moratórium.

Új magánszálláshely és új egyéb szálláshely 2026. december 31. napjáig a kereskedelmi hatóság által nem vehető nyilvántartásba Budapest főváros közigazgatási területén.

Idén év végéig azonban a bekezdés rendelkezéseit még nem kell alkalmazni, azaz, ha 2024. december 31. napjáig a szálláshely-minősítő szervezethez a szálláshely-minősítési eljárás iránti igény benyújtásra került, vagyis a szolgáltató a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén az önértékelését befejezte.

Az építőipar legfontosabb technológiai újdonságaival kiemelten foglalkozunk a november 27-i Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024 konferencián. Részletekért kattints!

Mennyi lakást érint a döntés?

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint tavaly év végén Budapesten közel 13 000 szálláshely működött ezen a piacon, amelyet több mint 8 200 szolgáltató üzemeltetett, mintegy 26 000 szobával és összességében mintegy 58 000 férőhellyel. Idén év végéig ez a szám még valamelyest emelkedhet, de azt követően két éven át nem lesz lehetőség új egység nyitására.

Hogy pontosan milyen hatásai lehetnek ennek a piacra nézve, azzal korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk, a piac szakértőit kérdezve a várakozásaikról:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
karácsony gergely property market reloaded konferencia