Sokkoló adat: 250 év kellene a magyar lakásállomány megújulásához
Ingatlan

Sokkoló adat: 250 év kellene a magyar lakásállomány megújulásához

A 2020-as kiugró értéket követően egyre kevesebb lakás épül Magyarországon. Az 1960 óta vizsgált adatsor a mostaninál csak a 2008-as válság utáni 7 évben mutatott alacsonyabb értéket. Hogy a lakáspiaci kereslet, a lakáshitelezés és a lakásárak után mikor jöhet el a fordulat a lakásépítésekben is, arról legújabb Lakáspiaci Hangulatfelmérésünkben 10 szakértőt kérdeztünk meg, akik azt is elárulták, véleményük szerint 2024-ben és 2025-ben mennyi lakás átadása várható Magyarországon.

2024 első félévében mindössze 6027 lakást vettek használatba az országban, ami 18 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában mért érték. A fővárosban 8,3 százalékkal kevesebb, összesen 2124 lakás épült. A megyei jogú városokban 20, a többi városban 27, a községekben pedig 19 százalékkal csökkent az átadott lakások száma a 2023 első félévihez képest.

Budapest lakásépítését továbbra is erős területi koncentráció jellemzi, az első félévben a XI. kerületben adták át a fővárosi új lakások 46 százalékát, közel 1000 lakást.

A Pest régióban megvalósult lakásépítések száma 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, de a többi régióban is visszaesést regisztráltak. Kivételt ez alól a Dél-Alföld képez, ott 15 százalékkal nőtt a lakásépítések száma. Ennek oka elsősorban a Kecskeméten megfigyelt jelentős élénkülés volt, a vidéki városok közül itt épült a legtöbb lakás (265) az első félévben.

Az építőipar legfontosabb technológiai újdonságaival kiemelten foglalkozunk a november 27-i Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024 konferencián. Részletekért kattints!

A koncentráció nemcsak a fővároson belül, de országosan is megfigyelhető. 2023-ban - és a megelőző években is - az észak-nyugat-magyarországi térség, Budapest és környéke, valamint a Balaton környéke emelkedik ki az átlagból, emellett néhány olyan megyeszékhely - Debrecen, Kecskemét, Győr - ahol erős az ipari szektor.

épített lakások száma 10 ezer főre vetítve-ksh 2023
Épített lakások 10 ezer lakosra jutó száma (2023) Forrás: KSH

Az idei első félév számait nézve a természetes személyek által épített lakások aránya megegyezett az egy évvel korábbi 38 százalékkal, eközben a vállalkozások által építetteké 62-ről 60 százalékra mérséklődött. Az új lakóépületekben használatba vett lakások 50 százaléka családi házban, 47 százaléka többszintes, többlakásos épületben, mindössze 0,8 százaléka pedig lakóparkban található. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1,6 négyzetméterrel 95,4 négyzetméterre csökkent a 2023 első félévihez képest.

Az értékesítési céllal épített lakások aránya 59, a saját használatra építetteké 38 százalék volt, ami csak minimális mértékű változást mutat az egy évvel korábbi megoszláshoz (60–37%) képest. Bérbeadásra továbbra is csak elvétve épülnek lakások, arányuk (2,7%) viszont az előző évihez képest emelkedett.

Mennyi lakás épülhet?

Idén a tavalyinál is kevesebb lakás átadása várható, az általunk megkérdezett 10 szakember átlagosan 16 ezer lakás átadására számít,

a legpesszimistábbak 14 ezer, a legoptimistábbak 20 ezer lakás átadását várják.

Van olyan, aki azonban 2025-re még rosszabb évet vár, a legalacsonyabb előrejelzés jövőre 10 ezer, a legmagasabb 25 ezer új lakással számol. A többség viszont 2025-re az ideinél valamivel élénkebb lakásépítési volumenre számít, a várakozások átlaga 18 ezer lakás.

Összességében tehát 2025-től jöhet egy kisebb fordulat a lakásépítésekben, ami az ideinél mintegy 10 százalékkal hozhat több új lakást a piacra. Országosan azonban még ez sem túl magas szám,

tartósan évi 18 ezer lakás felépítése mellett bő 250 év alatt újulna meg a teljes magyar lakásállomány.

A Hangulatfelmérés lakásárakra, bérleti díjakra és lakáspiaci keresletre vonatkozó korábbi részei az alábbi linkeken olvasható:

A felmérésben az alábbi szakértők vettek részt: Balla Ákos - Balla Ingatlan, Ballagó Antal - Otthontérkép Csoport, Balogh László - ingatlan.com, Csorba Dániel - Dandan Realty, Kiss Gábor - Metrodom, Krakker Ádám - Otthon Centrum, Lipták Zsuzsa - zenga.hu, Sápi Zoltán - Eltinga, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont és a Portfolio Ingatlan csapata.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

T. Rowe Price - kereskedés

Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és termelni egy kicsit még az idén. A november általában jó hónap Amerikában, ráadásul most itt a

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
airbnb szoba nappali