Újabb két kerületben drágul a parkolás
Ingatlan

Újabb két kerületben drágul a parkolás

Portfolio
A tegnapi erzsébetvárosi parkolási reform bejelentése után most egy újabb kerület, a IX. kerületi Ferencváros is arra készül, hogy észszerűsítse a lakossági parkolás rendszerét, valamint a XIII. kerület is hasonló intézkedésre készül - tette közzé a járda a gyalogosoké csapata.

Ferencváros fizetős övezeteiben összesen 7604 darab parkolóhely volt 2023 év végén, az önkormányzat viszont 2022-ben 10 668 darab, 2023-ban pedig 10 988 darab ingyenes parkolási engedélyt adott ki, vagyis több mint 30%-kal többet, mint ahány parkolóhelye volt. Mivel ez a rendszer fenntarthatatlan, az előterjesztés szerint

még októberben szavaz a képviselő-testület a lakossági várakozási díjak felülvizsgálatáról.

Hasonló intézkedéseket követően Józsefvárosban például közel 30%-kal csökkent az igénylések száma, 12 603-ról 9 049-re, de Erzsébetvárosban is jelentős változást hozott, amikor a második autóra adott kedvezményeket csökkentették.

A tervezet szerint új rendszerben az alábbiak szerint alakulnak majd a lakossági várakozási díjak:

  • lakásonként az első autóra egységesen 20 000 forint éves díjat kell majd fizetni, zónától függetlenül;
  • a lakásonkénti második autóra nem jár többé kedvezmény, így a várakozási engedély éves díja az adott zónába tartozó óránkénti parkolási díj 250-szerese. Ez 50 000 forint (D zóna és zónán kívüli rész), 75 000 forint (C zóna), 112 500 forint (B zóna) vagy 150 000 forint (A zóna) lesz.

Az első autóra fizetendő díjból a 65 év felettiek, a nyugdíjasok, valamint a nagycsaládosok 50%-os kedvezményt kapnának.

Az év legnagyobb ingatlanpiaci teljesítményeit díjazza a szakma november 28-án a Property Awards 2024-en. Részletekért kattints!

A fentiek mellett a XIII. kerület is észszerűsíti a parkolási rendszerét, ami után az alábbi díjak várhatók:

  • A lakásonkénti első autóra évi 30 000 forint az 'A' zónában, évi 22 500 forint a 'B' zónában, évi 15 000 forint a 'C' zónában. 
  • A második autóra igényelt parkolási engedély díja nem változik a jelenlegihez képest, marad a az óránkénti várakozási díj kétszázszorosa.
  • A 2024. december 1. után használatbavételi engedélyt kapott ingatlanokhoz, mivel ezekhez előírás szerint kötelezően tartozik lakásonként legalább 1 saját kocsibeálló telken belül, az 'A' zónában évi 120 000 forint, a 'B' zónában évi 90 000 forint, a 'C' zónában évi 60 000 forint lesz az engedély ára.

A fizetendő díjakból 50%-os kedvezményt kapnak majd a nagycsaládosok és nyugdíjasok, és 100%-os kedvezményt a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy felügyeletét ellátók.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

KonyhaKontrolling

Tényleg a hozam tesz gazdaggá?

Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra. A mai bejegyzésben két posztot hoztam, ami felkeltette az érdeklődésem. A héten a videó csak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bálna budapest