Eladtak 48 millió lakást, ami még el sem készült - Így néz ki Kína gigantikus terve a válság megoldására
Ingatlan

Eladtak 48 millió lakást, ami még el sem készült - Így néz ki Kína gigantikus terve a válság megoldására

Portfolio
A kínai kormány által az ingatlanpiac fellendítésére bejelentett intézkedések elmaradtak a piaci várakozásoktól, ami az ingatlanrészvények árfolyamcsökkenéséhez vezetett. A hatóságok által ígért hitelkvóta-emelés és egyéb támogatások nem bizonyultak elég meggyőzőnek a befektetők számára, akik erőteljesebb beavatkozást reméltek a szektor problémáinak kezelésére - írta meg a Bloomberg.

A kínai kormány bejelentette, hogy közel megduplázza a befejezetlen lakásépítési projektek hitelkvótáját, 4 milliárd jüanra (562 milliárd dollár) emelve azt. Ez az intézkedés része annak a kezdeményezéscsomagnak, amelyet csütörtökön ismertettek a hatóságok. A cél az úgynevezett "fehérlistás" ingatlanprojektek finanszírozásának biztosítása, hogy a már eladott, de még el nem készült lakások átadása megtörténhessen.

Az új célkitűzés azonban elmaradt a piaci várakozásoktól. Ennek következtében a hongkongi ingatlanpiaci részvények indexe több mint 8%-ot esett, míg a kínai részvények is veszítettek korábbi nyereségükből. Egyes elemzők szerint a bejelentett tervek nem elég átfogóak a szektor problémáinak megoldásához.

Az év legnagyobb ingatlanpiaci teljesítményeit díjazza a szakma november 28-án a Property Awards 2024-en. Részletekért kattints!

Ni Hong lakásügyi miniszter és más tisztviselők ugyanakkor optimizmusukat fejezték ki, hogy a kormány képes lesz megállítani az ingatlanszektor hanyatlását. Véleményük szerint a kínai lakáspiac kezdi elérni a mélypontját. A Nomura Holdings Inc. becslése szerint

Kínában mintegy 48 millió eladott, de meg nem épített lakás van, amelyek átadása körülbelül 3 milliárd jüan közvetlen finanszírozást igényelne a központi kormánytól.

A kormány további intézkedéseket is fontolgat, például a bankok felhatalmazását arra, hogy hitelt nyújtsanak üres telkek megvásárlására, valamint a többgyermekes családok lakhatási támogatásának növelését. Emellett tervben van 1 millió lakás felújítása a nagyvárosok régebbi, leromlott állapotú lakónegyedeiben.

Raymond Cheng, a CGS International Securities Hong Kong kínai ingatlanpiaci kutatásának vezetője szerint a piac csalódott lehet amiatt, hogy nincs konkrét szám az eladatlan lakások megvásárlására szolgáló speciális kötvényekre vonatkozóan.

A mostani bejelentések egy sor korábbi intézkedést követnek, amelyek célja, hogy Kína elérje az idei évre kitűzött 5% körüli növekedési célját. Szeptember végén már bemutattak egy csomagot a bajba jutott ingatlanszektor megerősítésére, amely többek között a jelzáloghitelek költségeinek csökkentését és a második lakás vásárlására vonatkozó szabályok enyhítését tartalmazza.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
coworking