Nagy áttörés jöhet hamarosan az ingatlanpiacon - Elárulták a szakértők, mire kell számítanunk
Ingatlan

Nagy áttörés jöhet hamarosan az ingatlanpiacon - Elárulták a szakértők, mire kell számítanunk

Múlt héten tartották a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési szakkiállítását, a müncheni Expo Real-t, ahol a magyar ingatlanpiac szereplői közül is többen jelen voltak. Ahogy korábban írtunk róla, a Magyarország-stand fókuszában a bővülő ipari és logisztikai ingatlanfejlesztések szerepeltek, de lakóingatlan-, hotel- és irodaportfólióikat is felsorakoztatták a nagy hazai ingatlanfejlesztők. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, a jelenlévők milyennek látták a piaci hangulatot, mi hozhatja el az áttörést és a fordulatot az elmúlt évek negatív hangulata közepette, és milyen kérdések foglalkoztatják most a nemzetközi szakmát. Íme néhány vélemény.

Nagyon jól pozicionált volt a magyar megjelenés, konkrét fejlesztési/befektetési projektekkel, kézzelfogható üzenetekkel az idei Expo Real-on. A fókuszban az iparfejlesztés és az ehhez kapcsolódó ipari/logisztikai ingatlanpiaci lehetőségek álltak, ami általánosan pozitív megítélés alá esik.

A kamatvágási várakozások okán javuló nemzetközi hangulat óvatos optimizmusra ad okot,

összességében intenzívebb volt ez az expó, mint a tavalyi, látványosabb volt a magyar jelenlét, több kiállítóval és több látogatóval - mondta el Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója.

Az év legnagyobb ingatlanpiaci teljesítményeit díjazza a szakma november 28-án a Property Awards 2024-en. Részletekért kattints!

Székely Ádám, az Innovinia ügyvezető igazgatója és tulajdonosa, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke szerint a magyar stand erősen ipari – és azon belül is eléggé vidéki – fókuszú volt, Magyarországon belül vidéken van most a legtöbb történés, elsősorban folyamatban lévő kelet-magyarországi, és hamarosan várható dél-magyarországi ipari fejlesztések formájában. Magyarországon a hagyományos nyugati (ide értve a Suzukit is) gyártók (OEM-ek) mellett megjelentek a keleti, elsősorban kínai gyártók is, köztük akkumulátorgyárak, tehát

nálunk nemcsak a nyugati gyárak találkoznak a keleti beszállítóikkal, hanem egyszerre vannak jelen a nyugati és a keleti cégek, ami jó kilátás az ipari fejlesztések szempontjából.

Összességében a hangulat jobb volt a tavalyinál, több befektető is van, aki a hosszú kivárás után hamarosan ismét vásárlásokat tervez. A rendezvényen szinte mindenki kiemelte a kamatcsökkentési ciklust, ami várhatóan lendületet ad majd a piacnak - tette hozzá a szakértő.

Ezt erősítette meg Csürös Csanád, a Property Forum CEO-ja is, aki kiemelte, hogy az idei expó hangulata alapvetően pozitívabb volt a tavalyinál, amikor az európai befektetési piac további negatív mozgását prognosztizálta a szakértők többsége.

Az idei év arról szólt, hogy a legtöbb európai országban elindult felfelé a piac, és a következő 12 hónap kilátásai is inkább pozitívak.

A közép-európai régió is pozitív jeleket mutat, az expón sok lengyel régió mellett Magyarországnak is volt saját standja, ahol elsősorban az ipari-logisztikai ingatlanok voltak fókuszban.

Nem volt mindenki optimista

Bár mindenki reméli, hogy innentől nem lesz olyan rossz a piac, mint ahogy a mutatók alapján látszik, de jobb felkészülni a viharokra - vélekedett Hubert Abt, a New Work & workcloud24 CEO-ja.

Az MSCI szerint újabb 40%-os értékkorrekcióra van szükség ahhoz, hogy a befektetési piac ismét érdemben élénkülni tudjon.

2025-ben és 2026-ban a hitelszerződések többségének esedékessé válik a meghosszabbítása, a kamatcsökkentések azonban nem lesznek elégségesek ahhoz, hogy a refinanszírozás előtt álló eszközök többségét megmentse - hangsúlyozta.

A szakértő szerint az elavult és az ESG-kritériumoknak nem megfelelő irodaterületek túlkínálata világszerte sürgető probléma, amely a befektetési eszközök összeomlásához vezethet. A minőségi termékekből való alacsony kínálat ugyanakkor a prémium bérleti díjakat növelni fogja. Mivel a CSRD (vállalati fenntarthatósági irányelv) csak a következő három évben válik érvényessé, eddig csak néhány befektető vette komolyan. Ki kell használniuk a lehetőséget, hogy felkészítsék portfóliójukat a hitelminősítő intézetek következő átvilágítására. Bár az előttünk álló út göröngyös lehet,

abban egyetértés van, hogy jobb idők jöhetnek, de úgy tűnik, csak 2026 után.

Székely Ádám hozzátette, hogy Magyarország nemzetközi befektetői megítélése sem javult sokat egyelőre,

továbbra is alacsony az érdeklődés a magyar eszközök iránt, ami látszik a volumeneken és a 0,5-1,5 százalékpontos elvárt hozamprémiumon.

Csürös Csanád szerint leginkább Németország lóg ki az európai várakozási irányokból, a német döntéshozók nagy része idén is pesszimista hangot ütött meg, de a nemzetközi befektetői érdeklődés Magyarországot is kerüli.

A Magyarország-standot az elmúlt évekhez hasonlóan az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a CBRE szakmai támogatásával. Innovatív ipari ingatlanfejlesztőként a stand két fő kiállítója a HelloParks (a Futureal-csoport tagja) és az immár Innovinia néven működő Infogroup (az IGPark-ok fejlesztője és tulajdonosa). Az ipari ingatlanok piacának állami szereplője, az országos hálózattal rendelkező INPARK is bemutatkozott, valamint olyan piacvezető ingatlanfejlesztő cégek is kiállítói voltak a Magyarország-standnak, mint az ATENOR, a Biggeorge Property, és a GLP Hungary. A regionális városok közül az idén Debrecen, Kaposvár és Pécs mutatta be kiemelt projektjeit.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Jövőre megszűnik az Ügyfélkapu

2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségével, így semmilyen elektronikus ügyintézést nem tudsz majd elvégezni. A változás szüks

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Már a lakberendezést is elérte a lakáspiaci munkaerőhiány