Mire elég ma 30 millió forint a vidéki és a fővárosi lakáspiacon?
Ingatlan

Mire elég ma 30 millió forint a vidéki és a fővárosi lakáspiacon?

Portfolio
Országos átlagban már csaknem a 43 millió forinthoz közelít az otthonteremtésre fordított összeg, amennyiben egy élhető, megközelítőleg 57 négyzetméteres lakás vásárlását tervezi a vevő. A négyzetméterárak szerint azonban ennél kevesebb ráfordítás is elegendő lehet, attól függően, hogy milyen lokációban keres az ügyfél. A Duna House idei értékesítési adatai alapján készített körképében sorra vette, hogy mekkora alapterületű lakások kaphatók ma a vidéki vármegyeszékhelyeken 30 millió forintból és hogy mely fővárosi kerületekben érdemes belevágni az ingatlanvásárlásba a megadott keretösszegből.

Vevői érdeklődésben és a tranzakciószámokat illetően is fellendülést hozott a 2024-es év a hazai ingatlanpiacon. 92 ezer tranzakció valósult meg a Duna House becslése szerint a január-szeptember közötti időszakban, így az előzetes várakozásoknak megfelelően, a 110-130 ezres, éves sáv közepe körül fogja zárni az évet a piac. A források és a vevői bizalom adott, így számottevő érdeklődésre és nagyszámú tranzakciózárásra számítanak a negyedik negyedév során az ingatlanközvetítő szakértői.

Az év legnagyobb ingatlanpiaci teljesítményeit díjazza a szakma november 28-án a Property Awards 2024-en. Részletekért kattints!

„Erősnek ígérkezik a negyedik negyedév is az ingatlanpiacon, az aktív kereslet mellett pedig törvényszerű, hogy az ingatlanárak is felfele mozdulnak” – mondta el Máté Ferenc, a Duna House vezérigazgató-helyettese. Míg a pandémia idején a tágas terek és a saját kert vonzotta a vásárlókat, addig idén a Duna House értékesítési adatai szerint a használt ingatlanok piacán a lakások iránt volt számottevőbb kereslet, az országosan zárult adásvételek több mint fele, 54%-a társasházi tégla- vagy panellakás volt. „A négyzetméterárak emelkedése a legkeresettebb ingatlantípus, vagyis a lakások esetében sem maradhatott el: országos szinten 9%-kal, 760 ezer forintra nőtt a használt lakásokért fizetett átlagos négyzetméterár, ami annyit tesz, hogy egy 57 négyzetméteres lakás megvásárlása idén már 43 millió forintos kiadást jelent a vásárlók számára” – tette hozzá a szakértő. A vevői igényektől függően azonban ennél kevesebb összegből is megoldható az otthonteremtés.

Az ingatlanközvetítő körképében sorra vette, hogy mi kapható ma 30 millió forintból a vármegyeszékhelyek és a főváros ingatlanpiacán.

A vizsgálatba bevont tizenöt vármegyeszékhely közül a négyzetméterárak alapján a legnagyobb, 95 négyzetméteres lakás Békéscsabán vásárolható a fenti összegből, de Miskolcon és Szolnokon is kapható ezért a pénzért 70 négyzetméter feletti lakás. A nyugati országrész vármegyeszékhelyeire általánosságban igaz, hogy magasabb árakon kínálják az ingatlanokat az ország keleti feléhez képest, így nem meglepő, hogy Győrben és Veszprémben mindössze egy 40 négyzetméter körüli élettérrel rendelkező ingatlanra futja a keretből. A vármegyék központjai között az előbbi két, nyugat-magyarországi városon túl egy keleten elhelyezkedő település bizonyul csak drágábbnak, Debrecenben ugyanis már a 800 ezret is megközelíti a négyzetméterenként kért összeg, így ott már csak egy 38 négyzetméteres lakás fér bele a megadott keretbe.

Forrás: Duna House

„Jó hír, hogy a fővárosban sem elképzelhetetlen 30 millió forintból ingatlant vásárolni, azonban annak, aki ekkora összeggel lát hozzá az ingatlankereséshez, annak lokáció és ingatlanméret terén is komoly kompromisszumokra kell készülnie. Az idei értékesítési adatok alapján ugyanis már 8 fővárosi kerületben haladta meg a millió forintos határt a lakásvásárlás során fizetett átlagos négyzetméterár. A budai oldalt előnyben részesítő vevők nehéz helyzetben vannak, hiszen mindössze a XXII. kerületben maradt milliós határ alatt az átlagos lakásár, de ott is csupán egy 38 négyzetméteres alapterületű ingatlan férhet bele a megszabott keretbe. Ezzel szemben a Duna túlsó partján már 14 fővárosi kerületben lehet minimum 30 négyzetméteres otthont szerezni 30 millió forintból. 40 négyzetméteres vagy afeletti méretű ingatlant mindössze hat kerületben, köztük a X., XV., XIX. és a XX. kerületben, valamint Csepelen kapni. A négyzetméterárak alapján a legnagyobb alapterülettel rendelkező használt lakásra Soroksáron szerződhetnek a vevők, itt akár egy 46 négyzetméteres lakás is belefér a megadott összeghatárba.

Forrás: Duna House

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újabb háborús konfliktus rémképe fenyeget – A tűzzel játszanak a világ egyik legfontosabb útvonalán

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DTG_külső