Eljött a fordulópont a világ ingatlanpiacán - Mire számíthatunk 2025-ben?
Ingatlan

Eljött a fordulópont a világ ingatlanpiacán - Mire számíthatunk 2025-ben?

Portfolio
A globális ingatlanipar az elmúlt években számos kihívással és változással szembesült, elsősorban a megemelkedett kamatlábak, a magas infláció, illetve vevői és eladói árazásokban tapasztalt eltérések révén. A Deloitte felmérése alapján a következő 12-18 hónapban globálisan tisztább helyzet alakulhat ki, és ismét beindulhat a növekedés. A következő év kulcsfontosságú lehet e tekintetben.

A Deloitte globális ingatlanpiaci felmérése Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vizsgálta az ingatlantulajdonosok és befektetők véleményét. Az ebből készült tanulmány a cég ügyfeleinek, szakértőinek és kutatási vezetőinek iparági meglátásain alapul. Az éves globális ingatlanpiaci előrejelzés elsősorban azt összegzi, hogy jelenleg mi a legfontosabb az ingatlantulajdonosok és befektetők számára és ezzel igyekszik támogatni a 2025-ös stratégiaalkotásukat. 

A járvány időszakát követően megváltozott a munkavégzés helye és módja, új geopolitikai feszültségek keletkeztek és a pénzügyi piacok instabillá váltak. Ezek a tényezők jelentős bizonytalanságot okoztak az ingatlaniparban, melyekre válaszul az ingatlanpiaci vezetőknek az utóbbi években felül kellett vizsgálniuk a stratégiájukat. A jelentős kihívásokkal szembesült ingatlantársaságok többsége defenzív stratégiát alkalmazott és igyekeztek megerősíteni a mérlegüket, biztosítani a hitelfizetési képességeiket, továbbá fejlesztették a túléléshez szükséges egyéb képességeiket. A legtöbb vállalat sikeres volt e téren.

„Az ingatlantársaságok többsége az utóbbi néhány évben újrapozicionálta magát, számos cég a kiszámíthatóbb ingatlanszegmensekre, vagy éppen a vállalat számára biztonságosabb hazai piacra fókuszált. A portfóliótisztítások, illetve azok előkészületei jelenleg is zajlanak” – mondta Kohári Gábor, MRICS, a Deloitte ingatlantanácsadási vezetője.

Globális befektetési aktivitás

Úgy tűnik, az ingatlanbefektetők a tavalyi évet jobbára átaludták. A dollárban számított globális befektetési volumen az előző évhez képest 36 százalékkal csökkent. 2012 óta az ingatlanbefektetők számára ez volt a leggyengébb év. Az amerikai kontinensen láthattuk a legnagyobb arányú visszaesést (52%), de az Európában tapasztalt visszaesés is markáns volt (45%).

Az év legnagyobb ingatlanpiaci teljesítményeit díjazza a szakma november 28-án a Property Awards 2024-en. Részletekért kattints!

Hazai és külpiaci befektetések arányának változása

A kereskedelmiingatlan-befektetők a világjárvány óta egyre inkább a hazai piacokra összpontosítanak, a nemzetközi befektetések ellenében.

2019-ben a globális befektetések 32 százalékát a cégközpont szerinti országokon kívül hajtották végre. Ez az arány 2020 óta fokozatosan csökkent, és 2023-ban már csak 23 százalékon állt a mutató.

Bár a felmérésben részt vevők 2025-ig továbbra is túlnyomórészt a hazai piacokat választották a legfontosabb régióknak, a válaszok alapján úgy tűnik, a nemzetközi befektetések kilátásai javuló tendenciát mutatnak. A regionális eltérések jelentősek lehetnek. Érdemes kiemelni, hogy a válaszadók a szabályozói környezettel kapcsolatos befektetési kockázatokat idén az előző éveknél jóval magasabbnak ítélték meg.

„Az adózás változásával kapcsolatos bizonytalanságok az ingatlanbefektetési kockázatok között a harmadik helyre ugrott a világban. Vélhetőleg több tényező együttes hatására nőtt az ezzel kapcsolatos bizonytalanság, melyek között szerepel a 15 százalékos globális minimumadó bevezetése a világ számos régiójában 2024-ben és 2025-ben, és az a körülmény, hogy

2024 végéig mintegy 80 országában tartanak parlamenti választásokat.

A választások eredményei pedig több országban is jelentősebb hatással lehet az adott ország adópolitikájára – mondta dr. Kóka Gábor, a Deloitte ingatlantanácsadási üzletágának vezetője.

Növekvő globális aktivitás a vállalati fúzióknál és felvásárlásoknál

A Deloitte legfrissebb kereskedelmi ingatlan M&A előrejelzése szerint 2024 első felében fordulópont lehetett a globális fúziós és felvásárlási tevékenységeknél. A vállalat fúziós és felvásárlási kutatási adatai szerint

2023-ban globálisan még 62 százalékkal, 158 milliárd dollárra csökkent a fúziók és felvásárlások volumene, azonban 2024 első hónapjaiban ismét növekedett az előző év azonos időszakához képest,

élen Európával (56%), amelyet szorosan követ Észak-Amerika (50%) és az ázsiai csendes-óceáni térség (46%). A felmérés válaszadói reménykednek abban, hogy ez a tendencia folytatódhat. Legtöbbjük (68%) azt jelezte, hogy valószínűleg növelni fogja a tranzakciós tevékenységüket a következő 12-18 hónapban, szemben a 2024-es 53 százalékkal és a 2023-as 40 százalékkal. Úgy tűnik, hogy a tranzakciók elsődlegesen a meglévő vállalati képességek javítására irányulnak, nem pedig az ingatlanportfólió bővítésére. Azok, akik a következő 12-18 hónapban növelni szeretnék a vállalati felvásárlásaikat az új technológiai képességek megszerzését, a vállalatméret növelését és a képzett munkaerő felvásárlással történő megszerzését jelölték, mint legfontosabb tranzakciós célok.

„A több évnyi visszafogott bevételnövekedés, a kiadások csökkentése és a gyengülő fundamentumok után a Deloitte elemzésében már vannak arra utaló jelek, hogy

2025 az újjáéledés éve lehet a globális kereskedelmi ingatlanok tekintetében.

A leggyorsabban fejlődő régiókban működő társaságok vezetőinek érdemes lesz fontolóra venniük a defenzív stratégiájuk felülvizsgálatát” – emelte ki Kohári Gábor.

Fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati stratégiák

Annak ellenére, hogy a fenntarthatósági stratégiák üzleti érvei egyre nagyobb teret nyernek, a vállalatok keresik az egyensúlyt a pénzügyi és fenntarthatósági szempontok között. Igyekeznek összehangolni a rövid távú pénzügyi megtérülési céljaikat a hosszú távú üzleti előnyökkel. A Deloitte felmérésében részt vevők 36 százaléka említette, hogy a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb célokat tűznek ki maguk számára, és csak olyan beruházásokat céloznak meg, amelyek, ha csak mérsékelt pénzügyi megtérülést is, de biztosítanak számukra megtérülést. Ezzel a szabályozási követelményeknek való megfelelést is el tudják érni. A válaszadóknak csak 16 százaléka költ a fenntarthatóságra kizárólag a megfelelésük érdekében.

Fókuszban az irodapiac

A globális irodapiac helyzetét a vállalatvezetők döntő többsége továbbra is nehéznek ítéli meg.

Az ingatlantulajdonosok küzdenek a hibrid munkavégzés miatti alacsony területigénnyel.

A belvárosi irodák megítélése a két évvel ezelőtti első helyről a tizedik helyre esett vissza, és érdemben ez továbbra sem tudott javulni, mivel idén a kilencedik helyen található. Eközben a külvárosi irodák megítélése előbb öt hellyel a hetedikre helyre esett, majd ebben az évben ezen a szinten ragadt. Globálisan idén az ipari ingatlanok megítélése volt a legjobb.

Mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása

A Deloitte tanulmánya alapján a mesterséges intelligencia kereskedelmi ingatlanokban való elfogadásának szintje még gyerekcipőben jár. A válaszadók 76 százaléka azt állítja, hogy kutatják, tesztelik vagy korai szakaszban vannak az AI folyamatok és megoldások alkalmazásában. A mesterséges intelligencia bevezetésének elején lévő vállalatok, különösen a kísérleti és kutatási szakaszban lévők, elsősorban a mesterséges intelligencia számviteli és jelentéskészítési célú felhasználására összpontosítanak (37%), amelyet szorosan követ a pénzügyi tervezés és elemzés (36%), valamint a kockázatkezelés és a belső ellenőrzés (34%). Ezzel szemben azok az ingatlanvállalatok, amelyek előrébb járnak az AI széleskörű alkalmazása felé vezető úton – akár a korai szakaszban lévő bevezetésben, akár teljes mértékben a termelésben – a pénzügyi tervezést és elemzést (43%), a kockázatkezelést és a belső ellenőrzést (37%), valamint az ingatlanüzemeltetést (35%) részesítik előnyben más területekkel, például a számvitellel és a jelentéskészítéssel szemben.

Az AI bevezetésének előnyei széleskörűek, és az automatizálás hatékonyabbá és áramvonalasabbá teheti az ingatlanokkal kapcsolatos döntéshozatali folyamatokat. A bérleti díjak növekedésének prediktív előrejelzése és a nagy mennyiségű adat gyors elemzésének képessége csak néhány módja annak, hogy az AI hozzájáruljon a vállalatok növekedéséhez. A mesterséges intelligencia felszabadítja az alkalmazottak idejét és a megterhelő és monoton feladatok helyett értéknövelő projekteken dolgozhatnak. Az ebben előrébb járó vállalatoknál arra számítanak, hogy dolgozói létszámuk gyorsabban fog növekedni a következő 12-18 hónapban, mint azoknál a vállalatoknál, amelyek a korai szakaszban vannak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hd-240823_DT--0499