Portfolio signature

Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Nemrég jelent meg az Európai Unió tagországaira vonatkozó legfrissebb lakásárindex, melyből kiderült, hogy az idei második negyedévben - több mint egy év után - megtört az éves árcsökkenés trendje és 1,3 százalékos áremelkedés következett be. Az egyes országok között továbbra is nagyok a különbségek, így érdemes megnézni, hol csökkennek még mindig a lakásárak és mely országok léptek a növekedés útjára, illetve mi történt az elmúlt évtizedben az EU országainak lakásáraival. Hol érdemes leginkább lakásba fektetni a pénzünket?

Bejárta a világsajtót, hogy az euróövezeti lakásárak több mint egy év után ismét növekedésnek indultak, ami a régió ingatlanpiacának fokozatos élénkülésére utal. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a második negyedévben 1,3 százalékos éves növekedést regisztráltak, ami négy egymást követő negyedéves csökkenés után következett be.

Lakás vagy állampapír? Melyik a jobb befektetés? Regisztrálj az október 9-i online Signature Klubra és hallgasd meg a szakértők véleményét! Részletekért kattints!

Ahogy az elemzés rámutat, a lakáspiaci kereslet korábban visszaesett a megemelkedett hitelköltségek miatt, de az Európai Központi Bank (EKB) várható kamatcsökkentései nyomán idén mérséklődtek a jelzáloghitel-kamatok. Az EKB irányadó betéti kamatlába jelenleg 3,5 százalékon áll.

Az árnövekedés azonban korántsem egységesen indult be. A vizsgált 28 ország közül - melyek között néhány EU-n kívüli ország is szerepel - összesen 22-ben volt pozitív előjelű az éves árváltozás, míg 6 országban továbbra is árcsökkenés mérhető.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mekkora volt a lakásárváltozás Európa országaiban az elmúlt egy évben?
  • Mekkora volt a lakásárváltozás Európa országaiban 2015 óta?
  • Mekkora lenne az árváltozás 2015 óta euróban kifejezve?
  • Hol, mekkora volt az átlagos éves áremelkedés 2015 óta helyi pénznemben és euróban kifejezve?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés