Zsidai Zoltán Roy: a kormány szánjon egy évet az Airbnb szabályozásának kidolgozására
Ingatlan

Zsidai Zoltán Roy: a kormány szánjon egy évet az Airbnb szabályozásának kidolgozására

Portfolio
Ahogy korábban többször is írtunk róla, a terézvárosiak szeptember közepén az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról döntöttek egy helyi ügydöntő szavazáson. A polgármester ígérete szerint az október végén tartandó képviselőtestületi ülésre készítik elő azt a rendelettervezetet, amelynek értelmében 2026. január 1-jétől nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát a magán- és egyéb szálláshelyeken. A kérdésről most Zsidai Zoltán Roy, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke az InfoRádióban mondta el véleményét.

A kérdésben érintettnek érzi magát a Magyar Éttermi Szövetség, amely javaslatokat is tett az ügy rendezése érdekében. Zsidai Zoltán Roy, a szervezet elnöke két okból is kulcsfontosságúnak tartja a rövid távú lakáskiadás kérdését. Az egyik a turizmus gazdaságban betöltött jelentős szerepe, a másik pedig, hogy a turizmushoz elengedhetetlen szálláshelyek kínálatának közel 60 százalékát rövidtávú lakáskiadásból fedezi a város.

"Ez a kérdés túlságosan jelentős ahhoz, hogy háromezer ember szavazata alapján, mindenféle szakmai megfontolásokat nélkülözve betiltsák egy kerületben ezeket a lakásokat, ez sajnos túlságosan intenzív beavatkozás, és nagyon rossz precedens a teljes turizmus egésze szempontjából" – érvelt a rádióban a szakember.

A Magyar Éttermi Szövetség azt javasolja, hogy a kormány szánjon egy évet a kérdés szakszerű szabályozására.

Ezalatt egy szakmai csapat végezzen piaci felmérést, tanulmányozza a nemzetközi tapasztalatokat és legjobb gyakorlatokat, valamint egyeztessen a szakmai szervezetekkel. Ezen alapulva olyan szabályozást kell kidolgozni, amely iránymutató lehet európai szinten is - tette hozzá.

Lakás vagy állampapír? Melyik a jobb befektetés? Regisztrálj az október 9-i online Signature Klubra és hallgasd meg a szakértők véleményét! Részletekért kattints!

Az elnök elismeri, hogy szükség van a szabályozásra, melyeknek elsősorban Budapest belső kerületeire kell fókuszálnia, különösen a világörökségi területekre, de nem szükséges országos hatályú szabályozást bevezetni.

Nagyon fontosnak tartják az egyenlő versenyfeltételeket, ezért a szabályozásnak biztosítania kell az egységes közteherviselést és a versenysemlegességet.

Véleménye szerint téves az az elképzelés, hogy ezek a lakások visszakerülnének a hosszú távú kiadási piacra,

ez a lépés szerinte nem oldaná meg a fővárosi lakhatási problémákat. Azoknak a befektetőknek viszont, akik beruháztak ezekbe a lakásokba, a tilalom összedöntené az üzleti terveit.

Az Airbnb-tilalom Zsidai Zoltán Roy szerint érzékenyen érintené a budapesti reggelizőhelyek, éttermek, élelmiszerüzletek forgalmát, hiszen egy komplett szegmenst vennének ki ezzel a lépéssel a budapesti turizmusból. Ráadásul Budapesten nincs elegendő szállodai kapacitás, így a mostani vendégmennyiséget sem lehet kiszolgálni, pedig a főváros még – például Prágához viszonyítva – elbírna másfélszer több külföldi turistát is.

Budapesten az ideérkezők számát bőven lehetne növelni anélkül, hogy élhetetlenné válna a város

– jelentette ki a szövetség elnöke, és hozzátette, a vendégek különböző szintet képviselnek, és a rövid távú lakáskiadás tiltásával egy fontos szegmens esne ki és választana más úti célt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
rozsdaövezet