A magyarországi települések több mint 70 százalékában egyáltalán nem épült lakás vagy ház tavaly
Ingatlan

A magyarországi települések több mint 70 százalékában egyáltalán nem épült lakás vagy ház tavaly

Portfolio
Magyarország továbbra is sereghajtók között van a lakásállomány megújulási rátáját tekintve, de bizonyos országrészekben azért jónak mondhatók az értékek. Az alábbiakban a KSH legfrissebb elemzése alapján megnéztük, mely térségeinkben tekinthető egészségesnek a lakásépítési volumen, hogy alakul az utóbbi időben a lakásépítések száma, és ebből mennyit építenek vállalkozások, egyáltalán mennyi idő alatt és mekkora összegből készül el most egy lakóprojekt?

A magyarországi lakásépítési volumen nemzetközi összehasonlításban szerénynek számít, a vizsgált országok közül csak Olaszországban volt alacsonyabb 2023-ban. A tízezer főre jutó lakásépítések száma Finnországban (73), Dániában (63) és Írországban (62) volt a legmagasabb.

Magyarországon tízezer főre vetítve 19 lakást építettek, és 22 lakás építését tervezték, Lengyelországban 60 és 66 volt ugyanez.

A kelet-közép-európai országok közül Lengyelországban kiemelkedő volt a népességarányos lakásépítés (60), és a vizsgált európai országok közül tízezer lakosra vetítve Írország (77) után itt adták ki a második legtöbb építési engedélyt (66).

Magyarországon belüli különbségek

Az új építésű lakások 2023-ban is elsősorban a budapesti agglomerációban, a nagyobb vidéki városokban és vonzáskörzetükben koncentrálódtak. Kiugró volt emellett a balatoni térség és az északnyugati határ menti települések népességarányos lakásépítése.

Magas volt a lakosságra vetített új lakások száma a főváros XIII. és IX. kerületében, átlag feletti a megyei jogú városok közül Érden, Nyíregyházán, Szombathelyen és Kecskeméten. A kisebb, nem megyei jogú városok közül magasan kiemelkedik több Balaton-parti település mutatója, pl. Siófoké, Balatonkeneséé és Balatonfűzfőé. Mellettük főleg agglomerációs településeken (Törökbálint, Biatorbágy, Diósd, Göd), továbbá a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mosonmagyaróváron és a környékbeli kisebb településeken volt kiemelkedő az építések száma. Ugyanakkor

a magyarországi települések több mint 70 százalékában nem épült új lakás 2023-ban.

épített lakások száma 10 ezer főre vetítve-ksh 2023
Épített lakások tízezer lakosra jutó száma településenként, 2023 (Forrás: KSH)

A lakásépítésekben is látszik a szezonalitás

A lakásépítésben erőteljes szezonalitás figyelhető meg: az építtetők többsége az év utolsó három hónapjában adta át az elkészült épületet. 2020 végén az épületenergetikai előírások várt szigorítása miatt még inkább felerősödött ez a tendencia, és különösen a családiház-építők törekedtek az év végéig lezárni a használatbavételt. Az ezt követő években a lakásépítések számának év végi ingadozása enyhült.

2023-ban az előző évinél közel tizedével kevesebb lakást vettek használatba, ami ötéves mélypontot jelent.

Az építési engedélyek számát nem annyira a szezonalitás, mint inkább a szabályozási környezetre való gyors reagálás alakította. 2020-ban a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság és a 27%-ra emelkedő lakásáfa fékezte az építési kedvet. 2021-ben visszatért az 5%-os áfa, ami hozzájárult az építési engedélyek számának 2022 végéig megfigyelhető gyors emelkedéséhez. 2023-ban viszont 39%-kal visszaesett a kiadott engedélyek száma az előző évihez képest. Az építési kedv csökkenésében a lakásépítés jelentős drágulása és a lakáshitelek megemelkedett kamatterhei játszották a legnagyobb szerepet.

Kik építik a lakásokat?

A lakásépítések két fő építtetői csoportját a vállalkozások és a természetes személyek teszik ki. Az állami és az önkormányzati szerepvállalás a rendszerváltás óta alacsony súlyt képvisel a lakásépítésben. A lakáspiacot jelenleg meghatározó szereplők közül a vállalkozások aktivitása jellemzően érzékenyebb a gazdasági konjunktúra változására.

2023-ban az új lakások 64%-ának vállalkozások voltak az építtetői. Már harmadik éve, hogy a vállalkozói lakásépítések aránya elérte, illetve meghaladta az 59,6%-ot. Ehhez az 5%-os lakásáfán kívül az is hozzájárult, hogy

az épületenergetikai előírások várt szigorítása főként a saját használatra épülő családi házak építését fékezte.

Az alábbi ábrán jól látszik, hogyan nőtt meg bő egy évtized alatt a vállalkozások lakásépítéseken belüli részesedése. Míg a 2010-es évek elején az új lakóingatlanokat kétharmad részben természetes személyek építették, mostanra az arány megfordult, és a fejlesztési volumen több mint 60 százaléka mögött vállalkozások állnak.

Mennyi idő alatt készül el egy lakóépület?

A lakóépületek felépítése azokban az években húzódott a legtovább, amikor a felépített lakások száma a mélyponton volt. Egy átlagos építkezés 2012-ben tartott a leghosszabb ideig, ekkor 1010 naptári napot (2,8 évet) vett igénybe, míg 2023-ban ehhez 683 naptári nap (1,9 év) is elegendő volt.

2023-ban a családi házak kevesebb mint két év alatt elkészültek, átlagosan 678 napig épültek. A többszintes, többlakásos épületek felépüléséhez átlagosan 799 napra, a lakóparki épületekéhez 789 napra volt szükség.

Mekkora volt az áremelkedés?

Az sem mindegy természetesen, hogy egy lakóingatlan kivitelezése mennyi pénzből valósítható meg. 2015 óta több mint 120 százalékkal drágultak az építési költségek. Ezt kezdetben inkább a munkaerőköltség emelkedése, majd az utóbbi években nagyrészt az anyagköltségek drágulása hajtotta.

Az előző évi, rekordmértékű (21%) emelkedést követően azonban 2023-ban a lakásépítési költségek növekedési üteme 14%-ra lassult. A lassulás hátterében az építőanyagárak emelkedésének megtorpanása állt, a drágulás mértéke az előző évi 24%-ról 12%-ra csökkent. Ezzel szemben a munkaerőköltségek növekedési üteme az előző évi 16%-ról csaknem 18%-ra gyorsult, azaz ismét a 2020 előtti évek trendje látszik megjelenni.

Egy átlagos lakás egy négyzetméterének megépítése 2023-ban az előző évi 531 ezerről 596 ezer forintra emelkedett.

A kislakások fajlagos építési költsége az átlagnál magasabb volt (614 ezer Ft/m2), a leggazdaságosabban a 80–99 négyzetméteres lakásokat lehetett felépíteni (583 ezer Ft/m2), míg efölött a felhasznált magasabb minőségű anyagok és műszaki megoldások miatt ismét átlag fölé emelkedett a lakásépítés becsült fajlagos költsége. Mindez áfa és telekár nélkül, valamint az építkezés előkészítését és finanszírozását szolgáló költségek nélkül értendő.

Nem véletlen, hogy a fejlesztők által eladásra kínált lakások árcédulája ennél sokkal magasabb, különösen Budapesten, ahol a magas telekárak is tovább drágítják a projekteket. Arról, hogy jelenleg hol, milyen négyzetméterárakon lehet a fővárosban új lakáshoz jutni, az alábbi cikkekben írtunk:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
MM_Portfolio_PIF_2024_4A szekció-040 (1)